Most-Híd navrhuje SMK a MKDA zintenzívniť rokovania o vytvorení volebnej strany

2019. October 14. - 22:40

Predsedníctvo parlamentnej strany Most-Híd víta pozitívnu reakciu Republikovej rady SMK na ich iniciatívu rokovať o vytvorení volebnej strany. Vzhľadom na blížiaci sa termín volieb navrhuje tiež zintenzívniť rokovania. TASR o tom informovala Klára Magdeme z Mosta-Híd.

Most-Híd navrhuje SMK a MKDA zintenzívniť rokovania o vytvorení volebnej strany
Foto: TASR

„Musíme nájsť jasné a praktické riešenie, ktoré bude garantovať reprezentáciu regiónov a národností v parlamente”

– deklaroval Most-Híd. Účastníkom rokovaní bude aj Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDA-MKDSZ), s ktorou sa Most dohodol na spolupráci už v lete.

Republiková rada SMK zasadala v sobotu (12. 10.). Potvrdila snahu vytvoriť spoločnú kandidačnú listinu s maďarskými stranami. Ako dôvod na tento postup predseda rady Péter Őry uviedol, že je veľmi ťažké dostať sa na samostatnej kandidátke do parlamentu.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. S viacerými stranami rokoval aj vládny Most-Híd, napokon sa dohodol len s mimoparlamentnou Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou (MKDA-MKDSZ). MF, SMK a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť už koncom septembra informovali, že chcú ísť do volieb na spoločne

TASR

Tags: Most-Híd, SMK, MKDA