Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2019, 20:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Tesla má mimoriadne výkonný režim obrany proti biologickým zbraniam. Sleduj, ako zvládne prejazd lesným požiarom

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Funkcia sa v týchto dňoch naozaj zíde vodičom v Kalifornii.

Určite si si všimol, že takmer každé auto má na prístrojovej doske tlačidlo vnútorného obehu vzduchu.

To je určené pre prípady, kedy sa ocitneš v kolóne za dymiacim starým nákladiakom alebo vykuchaným dieselom, ktorý páli všetko okolo cesty. Uzavrie nasávanie a vnútri by si mal mať väčšiu pohodu. V horúčavách s ním zas rýchlejšie vychladíš interiér vďaka klimatizácii. 

Tesla má mimoriadne výkonný "Bioweapon Defense" režim. Pozri sa, ako zvládne prejazd lesným požiarom
Tesla má mimoriadne výkonný "Bioweapon Defense" režim. Pozri sa, ako zvládne prejazd lesným požiarom Zdroj: Pixabay.org

Electrek.co ale píše, že Tesla Model X má okrem otvoreného a uzavretého nasávania vzduchu ešte aj tretí  režim - tzv. Bioweapon Defense Mode, v preklade Režim obrany proti biologickým zbraniam.

Toto pomenovanie je, po vzore Elona Muska, samozrejme, trochu nadnesené, Model X by však mal mať špeciálny HEPA filter, ktorý je vraj 10-krát väčší a 100-krát účinnejší než filtre v konkurenčných autách. Mal by zo vzduchu odstrániť až 99,97 % čiastočiek znečistenia, baktérií, vírusov alebo prachových častíc. 

Odporúčané
Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie 27. augusta 2019, 12:49

Majitelia Tesiel v Kalifornii sa v týchto dňoch o Bioweapon Defense funkcii a spomínanom filtri začali baviť na Reddite. Územie totiž sužujú masívne lesné požiare a oblohu zahalil masívny čierny dym.

Jeden z používateľov nakrútil svoj prejazd takouto oblasťou, pričom údajne použil práve BWD funkciu. Vzduch v kabíne vraj zostal v poriadku. 

Bioweapon defense mode at its finest. from r/teslamotors

Samozrejme, je otázkou, nakoľko je filter v Tesle výkonnejší než v ostatných automobiloch. Nemecký Auto Motor und Sport napríklad dokázal, že DPF filtre v moderných dieslových motorochza určitých okolností  tak účinné, že okrem spalín zo samotného motora dokonca čistia aj vzduch nasávaný z okolia. 

Inými slovami, vzduch nasávaný prednou kapotou vo veľkých mestách plných starých áut a tovární je špinavší než to, čo následne vyjde z výfukov moderného auta. Pri filtroch vo ventilácii a klimatizácii to môže byť veľmi podobné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia