Už žiadna chémia ktorá vysušuje ruky! S týmto návodom si vyrobíte prírodné čistiace prostriedky, ktoré sú rovnako účinné.

Pri upratovaní v domácnosti sa nezaobídete bez pomocníkov. Preto sa chemické čistiace prostriedky stali pre nás samozrejmosťou. Avšak mnohé z nich poškodzujú naše zdravie a tiež životné prostredie.

чистящие и моющие средства для дома

Je možné nájsť šetrnejšiu náhradu za túto užitočnú chémiu? Predstavte si že je. A my vám prinášame zoznam čistiacich prostriedkov, ktoré sú vyrobené z jednoduchých, šetrnejších a cenovo dostupných komponentov, ktoré nájdete v každej domácnosti.

Čistiaci prostriedok do kúpeľne

безопасные чистящие средства

Potrebujeme:

1/2 PL sódy bikarbóny    

2 lyžice tekutého mydla   

5 kvapiek antibakteriálneho oleja

Postup:

Pridajte do sódy bikarbóny tekuté mydlo. Miešajte, kým nebude mať krémovú konzistenciu. Pridajte 5 kvapiek antibakteriálneho oleja. Napríklad levanduľový olej, čajovníkový olej, rozmarínový olej.  Naneste na špongiu, vyčistite povrch a opláchnite.

Náš tip: Ak si chcete tento čistiaci prostriedok odložiť aj na neskôr, pridajte trochu glycerínu, vlejte do uzatvárateľnej nádoby a premiešajte.

Čistiaci prostriedok na sklo

безопасные моющие средства для дома

Potrebujeme:

1/2 PL tekutého mydla   

3 PL octu   

1 PL amoniaku

200 ml vody

Postup:

Zmiešajte všetky komponenty. Nalejte zmes do sprejovej fľaše a použite.

Účinný čistič rúry

безопасные моющие средства своими руками

Potrebujeme:

200 g sódy bikarbóny

2 lyžičky tekutého mydla    

100 ml vody

Postup:

Dno rúry navlhčite vodou. Nasypte vrstvu sódy bikarbóny, aby ste úplne zakryli povrch spodnej časti rúry. Polejte vodou. Konzistencia by mala pripomínať hustejšiu pastu. Nechajte pôsobiť cez noc. Ráno naneste na žinku trochu tekutého mydla. Mastnota na povrchu rúry by sa vám mala dať vďaka sóde bikarbóne ľahko umyť. Ak recept nefunguje, zopakujte všetko znovu a zvýšte množstvo sódy.

Univerzálny čistiaci prostriedok

безопасные чистящие средства для ванной

Babské recepty na čistenie v domácnosti so sódou bikarbónou fungujú takmer na všetko. Táto kráľovná čistoty je bezpečná pre zdravie, nespôsobuje alergie, nezanecháva zápach, je lacná a dokonale čistí širokú škálu kontaminantov.

Potrebujeme:

1/2 lyžičky sódy bikarbóny

1 PL tekutého mydla    

300 ml teplej vody     

10 kvapiek levanduľového oleja

Postup:

Zmiešajte všetky ingrediencie. Nalejte zmes do sprejovej fľaše. Sódu pretrepte tak, aby sa úplne rozpustila. Tento čistič používajte rovnako ako akýkoľvek univerzálny čistiaci prostriedok z drogérie.

Prípravok na leštenie nábytku

самые безопасные моющие средства для посуды

Potrebujeme:

1/2 lyžičky olivového oleja   

30 ml octu     

10 kvapiek citrónového oleja

Postup:

Zmiešajte ingrediencie v miske. Navlhčite mäkkú handričku a utrite nábytok. Ocot dokonale zničí aj vodný kameň. Vďaka použitiu tohto produktu sa ľahko popasujete so stopami hrnčekov a pohárov na drevenom stole alebo na inom povrchu. Aby mal tento roztok príjemnú vôňu, môžete do zmesi pridať pár kvapiek éterického oleja.

Prípravok proti plesniam

экологически безопасные чистящие средства

Potrebujeme:

2 ČL čajovníkového oleja

2 PL vody

Postup:

Prísady zmiešajte vo vhodnej nádobe. Nalejte do rozprašovacej fľaše, pretrepte a nastriekajte na problémové miesta. Ak chcete nechať olej lepšie rozpustiť, pridajte trochu vodky alebo alkoholu.

Tekuté mydlo

безопасные моющие средства для посуды

Potrebujeme:

1 tuhé mydlo

1 liter vody

1 PL glycerolu

10 kvapiek pomarančového oleja

Postup:

Mydlo postrúhajte na jemnom strúhadle. Do horúcej vody pridajte hobliny, dobre premiešajte. Nechajte zmes jeden deň stáť. Počas tejto doby by sa mydlo malo úplne rozpustiť a mala by vzniknúť hustá homogénna hmota. Pridajte glycerín a váš obľúbený olej. Nalejte do vhodných nádob a používajte.

Tieto jednoduché recepty pomôžu vyčistiť váš dom bez zbytočnej chémie a nákladov.

 

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie