Politika 14. október 2019

Vzostup komunistickej Číny bude krátkodobý. Falšuje totiž svoju demografiu

William Huang
Zmanipulované štatistiky maskujú hroziaci kolaps.
Zmanipulované štatistiky maskujú hroziaci kolaps.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

William Huang

Vzostup komunistickej Číny bude krátkodobý. Falšuje totiž svoju demografiu
Čínsky prezident Si Ťin-pching zdraví účastníkov vojenskej prehliadky k 70. výročiu vzniku Čínskej ľudovej republiky v Pekingu 1. októbra 2019. FOTO TASR/AP

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Svet pred niekoľkými týždňami sledoval, ako čínsky prezident Si Ťin-pching, zámerne oblečený do maovského obleku, aby tak sprítomnil odkaz veľkého vodcu, šiel dolu pekinskou Ulicou večného mieru počas najväčšej vojenskej prehliadky v modernej histórii Čínskej ľudovej republiky. Predstavila sa špičková vojenská výzbroj od rakiet, ktoré za pár minút dokážu zasiahnuť americký ostrov Guam, po technologicky vyspelé drony, ktoré zjavne prevyšujú americké výrobky.

Celý čínsky štát vystavený nepretržitej hysterickej propagande bol v eufórii. Všetci sa zrazu stali patriotmi a ak niekto nesúhlasil alebo neoslavoval tento moment veľkého oživenia, stal sa zradcom a zaslúžil si opovrhnutie, nahlásenie či dokonca uväznenie. Celá krajina uviazla vo vlasteneckom zápale, ktorý desivo pripomína Nemecko z roku 1936 – ak nie si s nami, si proti nám a musíš byť odstránený za každú cenu.

Autor tohto článku, ktorý sám ako etnický Číňan túto krajinu veľmi miluje, je presvedčený, že komunisti nebudú mať posledné slovo, ale namiesto toho si už spečatili svoju porážku.

Ríša s rýchlo starnúcim obyvateľstvom

Jednoduchým vysvetlením je demografia. Rastúca ríša, ktorá chce všetko dobývať, tak nikdy nemôže robiť, pokiaľ jej obyvateľstvo rapídne starne a čoskoro sa začne zmenšovať.

Mnohí Číňania nemajú vôbec žiadnu predstavu o populačnej cunami, ktorá sa na nich valí. Zdieľať

Mnohí Číňania, či už patria medzi zmanipulované masy presvedčené, že politika jedného dieťaťa je skvelým nástrojom na oživenie čínskeho národa, alebo slepých vysokopostavených úradníkov uctievajúcich maltuziánsky kult populačného alarmizmu, nemajú vôbec žiadnu predstavu o populačnej cunami, ktorá sa na nich valí. Mnohí statoční Číňania, ktorí sa postavili na odpor a vyslovili s touto politikou nesúhlas, sú dodnes umlčiavaní a nemilosrdne zosmiešňovaní.

Hlavným príkladom je pán Yi Fuxian, vedec z University of Wisconsin v Madisone, USA. Yi, pôvodom z vidieckych častí čínskej provincie Hunan, napísal veľmi vplyvnú knihu nazvanú Big Country with an Empty Nest (大国空巢; Veľká krajina s prázdnym hniezdom). Pôvodne mohla vyjsť iba v Hongkongu, pretože Národný výbor pre plánovanie rodiny vo vnútrozemí ho pre jeho nemilosrdné odhalenia a kritiku politiky jedného dieťaťa znenávidel.

Od vydania knihy dospel k záveru, že čínske populačné štatistiky boli od roku 2000 založené na falošných a zveličených údajoch a že skutočná veľkosť čínskeho obyvateľstva môže byť o 100 miliónov ľudí menšia oproti tomu, čo uvádza Národný štatistický úrad.

Odmenou za jeho priekopnícky výskum a dôrazné výzvy na ukončenie neľudskej a absurdnej politiky boli roky osobných útokov, zosmiešňovanie a cenzúra jeho osoby. Jeho kniha mohla byť vo vnútrozemí vydaná – v cenzurovanej podobe – až mnoho rokov po tom, čo vyšla v Hongkongu.

Odchýlka v meraní dosahuje niekoľko desiatok miliónov ľudí

Pán Yi spolu s kolegami počas zápasu proti populačnej kontrole okrem toho zistili, že predpovede UNFPA (Populačného fondu OSN) pre obyvateľstvo Číny sa zakladajú na výrazne nepresných údajoch, ktoré spôsobujú odchýlky desiatok miliónov ľudí.

Napríklad: úradníci Číny aj UNFPA už roky používajú na meranie čínskych štatistík pôrodnosti a na predpovedanie budúcej čínskej populačnej trajektórie nesprávne údaje celkovej pôrodnosti v hodnote od 1,6 do 1,8. Skutočnosťou je, že Národný štatistický úrad v oboch sčítaniach obyvateľstva z rokov 2000 a 2010 zistil, že celková miera pôrodnosti bola v medziach 1,22, resp. 1,18.

Ľudia prepojení s Národným výborom pre plánovanie rodičovstva, odmietajúci uveriť skutočným údajom zo sčítania ľudu, jednoducho „nastavili“ mieru celkovej pôrodnosti na 1,6-1,8. Bez toho, aby ponúkli dôveryhodné vysvetlenie, prečo sa v štatistikách mohol vyskytnúť taký obrovský rozdiel.

Táto úprava znamená, že každý rok sa do čínskych štatistík narodených „pridali“ milióny novorodencov. V dôsledku toho sa navýšila veľkosť čínskeho obyvateľstva o desiatky miliónov. Dá sa povedať, že Čína je jedinou krajinou na svete s takými extrémne nepresnými štatistikami svojho obyvateľstva.

Účastníci slávnostného pochodu počas osláv 70. výročia vzniku Čínskej ľudovej republiky na Námestí nebeského pokoja v Pekingu 1. októbra 2019. FOTO TASR/AP

Obmedzenia pôrodnosti v Číne stále platia

No keď správy z tohto objavu prenikli na verejnosť, komunistickí predstavitelia ich urýchlene zosmiešňovali a nazvali ich „nepodloženými fámami“. Odmietli vysvetliť, ako sa môžu štatistiky ich dvoch vlastných úradov tak odlišovať a odmietli uznať, že sa pri predpovediach čínskeho obyvateľstva a zbieraní demografických štatistík opakovane strašne mýlili.

Úradníci sa vedome snažia hrať sa s číslami, pretože mašinéria plánovaného rodičovstva ich vedie k tomu, aby zavádzali všetkých – od bežného čínskeho ľudu až po tých na vrchole komunistickej hierarchie.Zdieľať

Jedna dnes už absurdná správa, ktorú úrady zverejnili v roku 2013 – pred ukončením politiky jedného dieťaťa, stanovovala, že Čína bude mať po zavedení politiky dvoch detí 49,95 milióna každoročne narodených detí. Čínski demografi sú zrejme tí najhorší na svete, čo sa týka presného zhromažďovania a analyzovania demografických údajov. Vedome sa snažia hrať sa s číslami, pretože mašinéria plánovaného rodičovstva ich vedie k tomu, aby zavádzali všetkých – od bežného čínskeho ľudu až po tých na vrchole komunistickej hierarchie.

Prezident Si Ťin-pching si túto situáciu sčasti uvedomuje. Napriek dôraznej opozícii zvnútra strany sa rozhodol politiku jedného dieťaťa zrušiť a odvtedy výrazne oslabil moc a pozíciu Národného úradu pre plánovanie rodiny. V roku 2018 tento úrad prestal existovať.

Prezident je však stále ovplyvnený toxickým populačným alarmizmom, ktorý je v Číne všadeprítomný. Ani v tomto roku nezrušil všetky obmedzenia pôrodnosti a škodlivú politiku kontroly populácie nadobro neukončil.

Komunistický režim je, koniec koncov, celý o kontrole a umožnenie reprodukčnej slobody by bol pre neho príliš radikálny krok.

Počet čínskeho obyvateľstva sa už pomaly začína zmenšovať

Pravdou však je, že kontrolu nad populačnou situáciou už režim stratil. Napriek výrazne prehnanému počtu obyvateľov už aj oficiálne úradné predpovede hovoria o tom, že počet obyvateľstva začne v nasledujúcom desaťročí klesať a do roku 2050 bude mať Čína najmenej tretinu svojich občanov vo veku nad 65 rokov, čo je vyššia úroveň, než je v Japonsku v roku 2019.

Existuje reálna možnosť, že čínska populácia sa do roku 2100 prepadne na úroveň 400 miliónov. Polovica obyvateľstva bude dovtedy staršia ako 65 rokov a Čína sa na svetovej scéne stane bezvýznamnou.Zdieľať

Pán Yi a jeho kolegovia sa domnievajú, že zmenšovanie obyvateľstva sa už začalo alebo začne najneskôr v roku 2021. Existuje preto reálna možnosť, že čínska populácia sa do roku 2100 prepadne na úroveň 400 miliónov, čo je rovnaká hodnota ako z roku 1911, keď bola zvrhnutá dynastia Čching. Polovica obyvateľstva bude dovtedy staršia ako 65 rokov a Čína sa na svetovej scéne stane bezvýznamnou.

Pri takomto poklese počtu obyvateľov Čína do polovice storočia zistí, že je nemožné udržiavať súčasný rozsiahly bezpečnostný personál a aparát na zaistenie stability, nehovoriac už o výdavkoch na dôchodky a sociálne zabezpečenie.

S ohľadom na to, že v nasledujúcich desaťročiach budú Číne vysychať financie a stenčovať sa ľudské zdroje, je ťažké si predstaviť, ako by si extrémne prestarnutá krajina mohla udržať [autonómnu oblasť] Sin-ťiang, Tibet, prípadne opäť si podmaniť Taiwan. (Taiwan tiež trpí bezútešnou demografiou.)

Prestarnutá populácia výrazne obmedzí aj čínske vojenské schopnosti a je veľmi nepravdepodobné, že by krajina mohla byť pre USA dlhodobým súperom.

Vzostup bude len krátkym zábleskom

Na záver: v krátkodobom až strednodobom horizonte je Čína schopná predstavovať vážne hrozby a výzvy pre svojich susedov a USA v Ázii, keďže jej posledný demografický nárast sa používa na vytvorenie jej krátkodobého vzostupu. Protivietor sa však rapídne mení a táto hrozba sa v histórii prejaví iba ako veľmi krátky záblesk.

Na rozdiel od mnohých iných výziev vo svete Komunistická strana jednoducho nebude môcť zvrátiť obrovské demografické škody, ktoré čínskemu národu spôsobila v posledných štyroch desaťročiach.Zdieľať

To všetko bude vlastnou skazou komunistickej strany. Na rozdiel od mnohých iných výziev vo svete strana jednoducho nebude môcť zvrátiť obrovské demografické škody, ktoré čínskemu národu spôsobila v posledných štyroch desaťročiach.

Dá sa len dúfať, že strana jedného dňa zo zúfalstva v štýle Nicolae Ceaușescua neprikročí k vykonávaniu dekrétu č. 770, čo by opäť prinieslo masívne porušovanie ľudských práv a traumu obyčajnému čínskemu ľudu, ktorý si želá iba šťastný a pokojný život.

História však vždy preukazuje, že keď sa Čína zväčšuje alebo zmenšuje, vždy sa to deje v obrovskom meradle a my môžeme iba so zatajeným dychom sledovať, čo ďalšie sa stane v čínskej turbulentnej budúcnosti.

William Huang
Autor sa zaoberá výskumom čínskej a východoázijskej demografickej krízy. Narodil sa a vyrástol v Číne ako produkt politiky jedného dieťaťa.

Pôvodný text: Why Communist China’s rise will be short-lived, and its fate is already sealed. Uverejnené v spolupráci s austrálskym magazínom Mercatornet, preložil L. Obšitník.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia