Na Strednej škole scénického výtvarníctva sa v pondelok štrajkovalo

14.10.2019
Stredná umelecká škola scénického výtvarníctva - študenti

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva (po novom aj Škola umeleckého priemyslu) na Sklenárovej ulici v Bratislave sa v pondelok štrajkovalo.

Študenti a učitelia požadujú zmenu správania vedenia školy voči študentom, zrušenie podľa nich nezmyselných príkazov a zákazov či hĺbkovú kontrolu faktúr. Spomína sa tiež neprofesionalita, finančná netransparentnosť i absencia odborných kvalifikovaných učiteľov.

"Sme schopní komunikovať a rešpektovať tých, ktorí majú našu dôveru. Pán riaditeľ s vedením ju už stratili. Sme v strese a chceme zmenu, toto je prvé volanie o pomoc," uviedla štrajková koordinátorka Monika Mečárová. Poznamenala, že ak počas týždňa nenastanú zmeny a tlak na nich sa nezníži, rodičia, ktorí študentov podporujú, chcú adresovať vedeniu školy otvorený list. Nie sú pritom vylúčené ani ďalšie štrajky.

Základná škola v Petržalke: Kompetentní dali stopku autám a priestor dali žiakom

Počas týždňa mobility sa zmenil verejný priestor pred Základnou školou Dudova. Autá v priestore pred školou budú už natrvalo minulosťou. Brániť im v tom budú betónové kochlíky a deti tak budú pred autami v bezpečí. S iniciatívou na základe petície prišli poslanci Teamu Vallo, mestská časť Petržalka a vedenie školy. Iniciatívu na zmenu verejného priestoru podporili rodičia a tiež primátor Matúš Vallo.

Okrem neprofesionality, finančnej netransparentnosti či faktúr, ktoré nekorešpondujú so skutočným stavom v škole, poukazujú študenti aj na havarijný stav budovy školy, absenciu kvalifikovaných učiteľov, chýbajúci odborný materiál a pomôcky či sanitárne potreby. Kritizujú tiež neprofesionálny prístup k sťažnostiam žiakov a rodičov, ponižovanie a šikanu, extrémne prísne tresty za prezuvky či meškanie. Nepozdáva sa im ani fakt, že chýba študentská rada, ale tiež vrátnici a upratovačky v budovách školy.

"Študenti by však najradšej celé vedenie vymenili, pretože sa obávajú, že staré nebude schopné prijať zmeny a pochopiť, že škola je priestor na kvalitnú výučbu a prípravu na budúce povolanie, kam chodia študenti radi," doplnila Mečárová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?