Pražská formácia PSH (Peneři strýčka Homeboye) v septembri vydala svoj prvý album po deviatich rokoch, ktorý dostal prekvapivý názov. Nasledovníkom nahrávky Epilog z roku 2010 sa totiž stal Debut. V rámci svojho turné ho príde na konci novembra predstaviť aj do košického klubu Collosseum.

Kapela, ktorá je na scéne už od roku 1993, v súvislosti s názvom albumu tvrdí, že ide o jej prvotinu, na ktorej Orion, Vladimir 518 a DJ Mike Trafik pracovali celý život. "Mnohokrát sme vydanie našej prvej platne odložili, ale teraz už cítime, že nie je na čo čakať. Nechceme sa však zaradiť niekam medzi alternatívne kapely, ktorým poslucháči ťažko rozumejú, a často ani nechápu, čo im táto hudba má vlastne povedať. I preto nahrávka dostala úplne prozaické meno Debut. Je to predsa len naša vysnívaná prvotina, nič viac, nič menej," píše o novinke s iróniou Vladimir.

Na "debut" je novinka celkom slušne nabitá hosťami - sú medzi nimi Strapo, 7krát3, Maniak, DJ Wich, Adam Krofian z kapely The Atavists, Čistychov, Katarzia, Cut Dem alebo Bert & Friends. Nahrávka je plná prekvapivých hudobných a filmových odkazov, nadhľadu a zveličovania, ale aj vážnejších životných postrehov z pera dvojice raperov, ktorí patria medzi najskúsenejších na českej a slovenskej scéne. Väčšinu surovo znejúcich nahrávok zmiešal Kenny Rough, o fotky na cover a booklet sa postaral slovenský fotograf Lousy Auber a obal CD vizuálne vyšperkoval streetartový umelec Michal Škapa alias Tron

Skôr než PSH novinku labelu Big Boss 6. decembra pokrstia v pražskom klube Roxy, predstavia sa v rámci turné aj v Bratislave (18.10.) a Košiciach. Koncert v metropole východu sa uskutoční 29. novembra v legendárnom Collosseum Clube. Novinky doplnia výberom hitov zo svojich starších albumov. Hneď na druhý deň po koncerte v Košiciach sa kapela predstaví v Londýne a súčasťou Debut Tour je aj silvestrovský žúr na Bali.


Text: Hudba.sk (zdroj: Predpredaj.sk, iReport.cz, Bigboss.cz)
Foto: Lousy Auber