14.10.2019 15:25 | Bezpečnosť

Policajti z New Yorku údajne dokážu prelomiť iPhony už takmer 2 roky

Zdroj: Shutterstock

Polícia údajne využívala produkt, ktorý bol verejne ohlásený až o rok a pol neskôr.

Policajné zložky New Yorku údajne prelamujú zabezpečenie iPhonov už od januára 2018, tvrdí portál ExtremeTech na základe uniknutých dokumentov z manhattanského oddelenia.

Reč je konkrétne o prelamovaní uzamknutia iPhonov prostredníctvom číselných kódov. Newyorská polícia to údajne dokázala vďaka prístupu k službe UFED (Universal Forensic Extraction Device) Premium.

Čítajte aj 6 zaujímavostí o nových iPhonoch, o ktorých ste možno ešte nepočuli

Ide o produkt izraelskej firmy Cellebrite, ktorá ale oficiálne existenciu služby ohlásila až v júni 2019, teda rok a pol potom, čo ju údajne už polícia v New Yorku využívala. UFED Premium je platenou službou, vďaka ktorej je údajne možné prelomiť zabezpečenie akéhokoľvek iPhone (zrejme aj vrátane modelov s iOS 13) a väčšiny telefónov s Androidom.

Newyorská polícia za licenciu a školenie údajne zaplatila 200 000 amerických dolárov (181 110 eur). Spolu s dodatočnými službami sa ale celkové náklady mali vyšplhať až na jeden milión amerických dolárov (905 551 eur), pričom súčasťou zmluvy malo byť aj vytvorenie špecializovanej miestnosti so softvérom a bez nahrávacích zariadení.

Firma Cellebrite sa do pozornosti médií a verejnosti dostala po útoku v San Bernardine, po ktorom bol útočníkovi zhabaný iPhone 5c. FBI sa snažila Apple prehovoriť, aby im výrobca iPhonov pomohol s prelomením zabezpečenia teroristovho iPhone, Apple to však odmietol.

FBI sa tak napokon dohodla s Cellebrite, ktorá jej za takmer milión amerických dolárov údajne pomohla prelomiť ochranu telefónu a dostať sa k jeho obsahu . Po celej záležitosti si Cellebrite postavila svoj biznis práve na prelamovaní iPhonov.

(1 EUR = 1,1043 USD)