FOTO a VIDEO: Zomrel 93-ročný športový hlásateľ František Štamberský - jeho posledný sen sa mu však splnil!

14.10.2019

Zdroj: Futbal SFZ

Páčil sa vám článok?

Futbalový klub FC Petržalka dnes potvrdil smutnú správu o tom, že vo veku 93 rokov zomrel známy športový hlásateľ a oddaný fanúšik ich klubu František Štamberský. Ešte vlani sme ho boli navštíviť v Ružinovskom dome seniorov na Sklenárovej ulici, kde nám poskytol rozsiahly rozhovor o svojom živote. Feri báči do poslednej chvíle pracoval - každú nedeľu chodil hlásiť domáce zápasy petržalského klubu...

Posledný zápas odohrala Petržalka v nedeľu 13. októbra 2019 o 10.30 hod. proti prvému mužstvu druhej ligy - MFK Dukla Banská Bystrica a prehrala ho 0:2. O niekoľko hodín neskôr zasiahla petržalský klub, jeho funkcionárov, hráčov a tisícky fanúšikov smutná správa o tom, že v úctyhodnom veku 93 rokov ich navždy opustil hlásateľ František Štamberský. "Ferinko, odpočívajte v pokoji. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," napísali na facebookovú stránku FC Petržalka zástupcovia klubu.  

Zdroj: Roman Slušný

​František Štamberský sa narodil 16. marca 1926. Pamätal si a zažil to, o čom sme sa my ostatní mohli učiť iba z školských učebníc. Rovnako to bolo aj v živote. Koľkí z nás sa prichytili pri stretnutí s týmto mužom pri otázke „ako to ten chlap robí?“ Vždy s úsmevom, hýriaci vtipom, plný energie.

Začínal na zimnom štadióne, kam ho zlanáril bývalý ligový hokejový rozhodca Michal Bucala. Ponúkol mu možnosť stať sa rozhodcom a pri zápasoch pomáhal aj s časomierou, zapisovaním a okúsil hlásateľský mikrofón. Zápasy domáceho Slovana sa stali jeho baštou. Bol to on, kto ohlasoval góly Jožka Golonku, Václava Nedomanského, Jána Staršieho, Karola Faka, bratov Šťastných, ale dokonca aj Dáriusa Rusnáka, Dušana Pašeka či Jána Jaška. Znie to neuveriteľne, ale na zimáku pôsobil v úlohe hlásateľa celých 40 rokov!

ROZHOVOR - Hlásateľ František Štamberský: Má 92 rokov, ale s mikrofónom pri športe ho to stále baví!

Legenda bratislavských športových podujatí - hlásateľ František Štamberský oslávil v marci 92. narodeniny. Znie to priam neuveriteľne, ale ešte stále sa prostredníctvom mikrofónu pravidelne prihovára fanúšikom FC Petržalka na ich domácich zápasoch v 3. lige. Aj my sme sa s ním stretli na štadióne v Ovsišti počas zápasu s Dunajskou Lužnou a neskôr si našiel čas aj na rozsiahly rozhovor.

Petržalskému klubu zostal verný až do posledného dňa. Z ružinovského domova seniorov na Sklenárovej ulici chodil na štadión do Ovsišťa, aby s fanúšikmi a milovaným klubom zažil to, po čom tak veľmi túžil: „Mne by stačilo, ak by som sa dožil postupu futbalistov FC Petržalka do 2. ligy. A aj keď nie som úplne zdravý, snažím sa prekonávam sám seba, aby som sa bol pritom, keď sa to podarí. Myslím, že túto túžbu má každý z priaznivcov, ktorý pravidelne chodieva na zápasy do Ovsišťa,“ vyznal svoje prianie pred viac ako rokom pre Bratislavské noviny. 

Stalo sa. Spolu s postupom sa dočkal korunovácie aj on sám. Slovenské rekordy ho cenili certifikátom a medailou – František Štamberský sa stal najstarším hlásateľom na Slovensku. Priamo na ihrisku mu po poslednom domácom zápase 3. futbalovej ligy gratulovali zástupcovia BFZ či ďalšia legenda Jožko Adamec. Spolu s 1 215 divákmi mu aplaudovali všetci hráči a Ferko neskrýval radosť a dojatie.

Nikto nikdy nepočíta koľko odkomentoval zápasov, koľkokrát rozosmial publikum s mikrofónom v ruke vtipmi, každý, kto ho stretol nikdy nezabudne na jeho dobrosrdečnosť, charizmu, ľudskosť. Keď pred dvomi týždňami po zápase s Liptovským Mikulášom zaznelo „a za mikrofónom sa s vami lúči váš Ferino Štambera“, nikto netušil, že sa k divákom prihovára naposledy.

Zdroj: FB FC Petržalka

​Vážený pán Štamberský, ďakujeme za všetko - česť vašej pamiatke!

(ars)

Páčil sa vám článok?