Zamestnávatelia predpokladajú, že mzda bude predmetom rokovania, a z tohto dôvodu si ponechávajú určitý manipulačný priestor. Úmerne tomu by presne opačným spôsobom mali postupovať aj uchádzači, hovorí manažérka z personálnej agentúry Grafton Recruitment Jitka Součková.

„Vyrukujte, samozrejme, v realistických intenciách – so sumou o niečo vyššou, než je podľa vašich predstáv akceptovateľná mzda. V optimálnom prípade sa to skončí príjemným prekvapením, ak sa tak však neudeje, ešte stále je tu šanca dopracovať sa ku mzde, ktorá je pre adepta uspokojivá.“

Počkajte si

Nepísaným pravidlom je, že o plate začína hovoriť personalista, tvrdí Nikola Richterová z portálu Profesia.sk. Táto téma by mala prichádzať na konci pracovného pohovoru. Personalista je však tiež len človek, a preto sa môže stať, že na túto tému zabudne a keď uchádzač vidí, že debata už vedie ku koncu a o plate sa nerozprávalo, môže určite začať aj on sám, vysvetľuje.

Určite však neodporúča postup, keď uchádzač príde na pohovor a hneď sa začne vypytovať na plat. V takomto prípade to vyzerá skôr tak, že nejaví záujem o konkrétnosti o pracovnom mieste a náplni práce, ale namiesto toho ide iba po peniazoch.

V pracovných ponukách sa dá vidieť, že rôzne firmy uverejňujú ponúkané platy rôznymi spôsobmi. Niektoré zvolia jedno číslo, niektoré mzdové rozmedzie, iné zase napíšu nejaké číslo, ale tvrdia, že zamestnanec môže dostať ešte prémie, ktoré budú záležať od skúseností a šikovnosti.

Z tohto dôvodu je dobré sa preto pripraviť na to, že personalista sa predsa len bude pýtať známu otázku: „Koľko si predstavujete, že budete zarábať?“

Priemerné platy zamestnancov-absolventov (prax do 1 roka)
Vzdelanie Plat v eurách
Základné 796.05
Stredoškolské bez maturity 858.44
Stredoškolské s maturitou 960.25
Nadstavbové/vyššie odborné 1038.46
Bakalárske (vysokoškolské I. stupňa) 1115.88
Magisterské / inžinierske (vysokoškolské II. stupňa) 1237.1
Doktorandské (vysokoškolské III. stupňa) 1380.38
ZDROJ: Profesia.sk / Platy.sk

Taktika s rozmedzím

Prirodzená intuícia

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa