Švédska príroda je úžasná. Toto je to najkrajšie z nej

2021-10-14 12:00:00 |   |    | 

Cestovatelia milujú všetky severské štáty najmä kvôli ich jedinečnej prírode. Švédsko im z tohto hľadiska ponúka najväčšiu rozmanitosť. Uvidíte tam krásne jazerá, pláže, horské oblasti a budete mať skvelé podmienky aj na lyžovanie. Stačí si len vybrať to, čo najlepšie ulahodí vášmu vkusu a potom sa môžete vybrať na spoznávanie nových končín.



 

Štokholmské súostrovie

Aj samotné mesto Štokholm vybudovali na štrnástich susediacich ostrovoch. V okolí hlavného mesta sa nachádza ďalších 30 000 menších ostrovov, ktoré domáci pokladajú za jednu z najkrajších oblastí v krajine. Medzi viacerými z nich fungujú lodné spojenia, ktoré sú súčasťou mestskej dopravy. Ak si zakúpite turistické lístky, môžete sa z centra previesť aj do tejto peknej prírody. Niektoré ostrovy sú stále neosídlené a Švédi ich využívajú pri rybačkách. Pár z nich má podobu menších dediniek a ich obyvatelia sa venujú najmä poľnohospodárstvu alebo pracujú v turizme. Veľkú časť ostrovov zaberajú súkromné chaty, ktoré využívajú Štokholmčania na víkendové pobyty v lone prírody.

 

Laponsko

Sever Škandinávie patrí úžasnému Laponsku. Vo švédskej časti sa môžete tešiť na výborné podmienky na turistiku. Nájdete tam niekoľko turistických trás rôznych obtiažností a môžete preskúmať aj tradičný spôsob života, ktorý viedli pôvodní obyvatelia v tomto nehostinnom prostredí. Laponsko je obzvlášť obľúbené počas zimných mesiacov. Chladné počasie a sneh tam panujú počas väčšiny roka. Zasnežená príroda má osobité čaro a navyše sa v tomto čase môžete vybrať na dobrodružné expedície na saniach ťahaných sobmi alebo na náročnejšie túry so snežnicami. V tomto období sa môžete tešiť aj na polárnu žiaru, ktorá je vtedy najintenzívnejšia a máte zároveň najväčšiu šancu pokochať sa jej krásou.

 

Höga Kusten

Počas výletu do Švédska sa pozrite aj do turisticky menej známych lokalít. Oblasť Höga Kusten je vzdialená 450 kilometrov od Štokholmu. Poznajú ju najmä domáci obyvatelia, ktorí ju vyhľadávajú kvôli pestrej ponuke možností na horskú turistiku. Množstvo chodníčkov vedie popri pobreží, vďaka čomu budete mať nádherné vyhliadky na okolité ostrovy. Drsná severská príroda odhalí svoje čaro počas jesene, keď hýri množstvom farieb. Výhodou tunajších národných parkov je, že sa ich snažia čo najviac uchovať v pôvodnom stave, takže chodníky nie sú nijako upravované a v okolí nepribúda veľa hotelov. Nachádza sa tam skutočne pokojná oblasť, ktorá vám pomôže oddýchnuť si od ruchu veľkomiest.

 

Abisko

Národný park Abisko patrí k prvým chráneným oblastiam v krajine. Založili ho v roku 1909, pretože chceli uchovať čaro tejto lokality. Taktiež sa môžete tešiť na častý výskyt úžasnej polárnej žiary. Veľmi obľúbená časť je pri jazere Torneträsk, ktoré je obklopené hustými lesmi a ponúka krásne vyhliadky. Počas zimy sa stáva jednou z top atrakcií v krajine. Keďže teplota klesá hlboko pod nulu, krajinu pokryje hrubá vrstva snehu a voda v jazere zamrzne. Vďaka tomu turistom ponúkajú zaujímavú atrakciu v podobe turistiky na korčuliach a s lyžiarskymi palicami. Takto prejdete popri väčšej časti pobrežia a dostanete sa do viacerých pekných lokalít.

 

Monolity v Gotlande

Charakteristickým prvkom tejto časti Švédska sú vysoké monolity. V Gotlande ich objavíte takmer na každom kroku. Hrdo sa týčia v mori, môžete si ich pozrieť na plážach a nachádzajú sa aj vo vyššie položených oblastiach. Pôvodne to boli vysoké vápencové skaly, ktoré postupne zvetrávali. Nakoniec z nich zostalo už len pár častí, ktoré vyzerajú ako strážcovia ostrova. Pokiaľ sa vyberiete na výlet do týchto končín, dostanete sa tam priamymi letmi z Malmö alebo Štokholmu a vyskúšať môžete aj plavbu z pevniny, vďaka čomu sa na nezvyčajné útvary na pobreží pozriete zo zaujímavejšej perspektívy.

 

Dalhalla

Čo môže byť krajšie ako divoká švédska príroda? No predsa jej spojenie s magickou hudbou. Neďaleko jazera Siljan sa v minulosti nachádzal lom, z ktorého ťažili vápenec. Po uzavretí prác bol tento priestor opustený, preto sa snažili nájsť jeho nové využitie. V roku 1995 prišli s nápadom, že by tam mohli vytvoriť netradičný prírodný amfiteáter. Pódium sa nachádza pri malom jazierku, z ktorého navyše strieka vodný gejzír. Sedenie pre divákov vytvorili na stenách lomu. Kde skvelo kopíruje ich terasovité rozloženie.

 

Kungsleden

Najslávnejšia turistická trasa Škandinávie sa nachádza na severe krajiny. Kungsleden znamená v preklade Kráľovská cesta a meria 400 kilometrov. Založili ju v 19. storočí a jej trasu vymysleli tak, že prechádza rozmanitým terénom nádhernej švédskej prírody. Časť úseku vedie cez lesy, prejdete aj cez divokú laponskú prírodu, pôjdete okolo malých dediniek, veľkých jazier a vodopádov. Každých 20 kilometrov sa nachádza nejaká možnosť na ubytovanie, aby si turisti mohli oddýchnuť. Naplánujte si jej zdolanie do viacerých úsekov a vráťte sa do tejto krásnej švédskej oblasti aj počas ďalších dovoleniek.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa