Multiinštrumentalista, skladateľ a textár s nezameniteľným falzetovým vokálom, no tiež jedna z najvplyvnejších postáv súčasnej nemainstreamovej hudobnej scény. Frontman Radiohead a hybný motor superkapely Atoms for Peace. Thom Yorke sa na Pohodu vráti po šiestich rokoch, tentokrát s koncertným projektom Tomorrow's Modern Boxes.

Rovnaký názov nesie aj hudobníkov v poradí druhý sólový album. Jeho sólová tvorba sa pritom od zvuku Radiohead líši najmä výraznými beatmi a elektronickými textúrami. Počiatočnými vzormi pri ich tvorbe boli najmä predstavitelia tzv. inteligentnej tanečnej hudby (IDM), mená ako Autechre a Aphex Twin, či berlínska klubová scéna. Osobitý punc im dodávajú špecifické klavírne témy a charakteristický vokál.


Keď ti ide muzikantská karta

51-ročný hudobník sa po fenomenálnej slovenskej premiére s projektom Atoms For Peace (reportáž) na Pohodu vráti vo veľmi dobrom čase a opäť s projektom, ktorý je mimoriadne žiadaným artiklom na festivalovej scéne. Pred Pohodou ho na rok 2020 potvrdil poľský Open'er a dánsky Roskilde, pričom oba festivaly sú niekoľkonásobne väčšie ako Pohoda. Ďalšie letné zastávky budú samozrejme pribúdať a Pohoda sa vďaka získaniu tohto umelca nepochybne ocitne vo veľmi exkluzívnej festivalovej spoločnosti. Mimochodom, 14. október je novým rekordom Pohody z hľadiska zverejnenia umelca, v minulosti bolo prvé meno nasledujúceho ročníka známe najskôr v novembri.

"Dôvody, prečo máme radi Yorkea vo všetkých jeho metamorfózach, platia rovnako pre Radiohead, ako aj pre jeho ostatné projekty. Kým väčšina britských gitarových legiend deväťdesiatych rokov ostala verná britpopu, Thom išiel s kapelou i v sólovej tvorbe ďaleko za hranice žánrov a ostal verný iba nespornej kvalite a pestrosti svojej tvorby. Pre jeho široký žánrový záber ho ako zdroj inšpirácií často citujú 'gitarovkári' aj elektronickí producenti, pričom spolupracoval s umelcami ako PJ Harvey, Björk, Flying Lotus či Modeselektor," uvádzajú organizátori Pohody na svojom oficiálnom webe.


Thom Yorke je hudobník, ktorý skutočne nie je žiadnou legendou žijúcou len z minulosti, ale absolútne súčasným umelcom. Aktuálne prežíva jedno z najproduktívnejších a pravdepodobne aj najšťastnejších životných období. V roku 2016 vydal s Radiohead pozitívne hodnotený album A Moon Shaped Pool, napísal kompletnú hudbu k remaku kultového talianskeho hororu Suspiria (2018) obsahujúcu nádherné skladby ako Suspirium či Unmade a zložil tiež svoju prvú klasickú kompozíciu Don't Fear the Light. Okrem toho aktívne koncertuje.

V júni tohto roka navyše vydal svoj doposiaľ najcelistvejšie pôsobiaci album ANIMA, na ktorom má výrazný podiel tiež dlhoročný producent Radiohead Nigel Godrich. Atmosférické skladby sú aj v prípade jeho poslednej nahrávky tematické - tentokrát ide o reflexiu učenia mediálnych teoretikov Laniera či Learyho, no hlavne psychoanalytika C. G. Junga, ktorý pojmom Anima označuje ženský archetyp v mužskom nevedomí (mužský v ženskom je Animus).


Pridanou hodnotou k samotnej nahrávke ANIMA je krátkometrážny tanečný film oscarového režiséra Paula Thomasa Andersona so silnou symbolikou, v ktorom Yorke vystupuje spolu s partnerkou, talianskou herečkou Dajanou Roncione. 15-minútová snímka, ktorá sa takmer celá nakrúcala v Prahe, vyšla na Netflixe v deň vydania albumu.

V minulosti sa Yorke vo svojej tvorbe venoval rozličným spoločenským témam, do ktorých premietal svoje paranoje, strach a úzkosti. Často komentuje napríklad individualizáciu spôsobenú technickým pokrokom, účelové zosieťovanie za účelom zberu dát a rôzne iné vedľajšie fenomény postmoderny. O obsahu jeho najnovšieho albumu (a nielen o ňom) sa viac dozviete v tomto veľmi osobnom a otvorenom videorozhovore.


Setlist - prierez toho najlepšieho

Piesne zo sólových albumov (The Eraser, 2006; Tomorrow's Modern Boxes, 2014; ANIMA, 2019 + spomínaný soundtrack Suspiria, 2018) sú základom súčasného Thomovho koncertného programu, no objavia sa v ňom aj skladby z projektu Atoms for Peace, s ktorým sa na Pohode predstavil v roku 2013. Na hudbe AfP, ktorá je charakteristická najmä typickou tribálnou rytmikou, sa podieľal aj basák Red Hot Chili Peppers Michael "Flea" Balzary a spomínaný producent a multiinštrumentalista Nigel Godrich, ktorý bude Thomovi na Pohode sekundovať aj tentokrát. Treťou osobou, ktorá spolu s nimi v rámci projektu nazvaného podľa druhej Yorkeovej sólovky vystúpi, je holandský programátor a audiovizuálny umelec Tarik Barri.

Len veľmi výnimočne sa stáva, že Thom zahrá v rámci svojho sólo vystúpenia skladby Radiohead. Polemizovať o tom, či bude Pohoda touto výnimkou by bolo zbytočné a nie je to ani podstatné - kvalitných a nápaditých melódií má v mimokapelovom repertoári viac než dosť. Určite sa ale netreba báť, že bude Thomov set príliš melancholický či temný. Aj keď tieto emócie k jeho tvorbe neodmysliteľne patria, skladby ako Black Swan, I Am A Very Rude Person, Ingenue či A Brain in the Bottle dokážu pohnúť davom a sú svojím spôsobom tanečné. Minimálne ak radi tancujete podľa vzoru ikonického umelca, ktorý svoje legendárne pohyby predviedol okrem filmu Anima aj v klipoch k piesňam Ingenue či Lotus Flower.


Vlajková loď Radiohead

Opomenúť Thomovu hlavnú kapelu Radiohead ale v tomto prípade nie je možné. Kombinácia jeho hlasu, symbolikou nasýtených textov, prepracovaných inštrumentálnych aranžmánov, eklektickej žánrovej fúzie, experimentovania s nahrávaním, a samozrejme výnimočných hudobníckych osobností robí z tejto britskej kapely už tri dekády jednu z najinovatívnejších a zároveň najúspešnejších na alternatívnej scéne.

Vďaka svojej kvalite a nevídanému vplyvu albumov OK Computer (1997), Kid A (2000) či In Rainbows (2007) na hudobný vývoj (umelecky aj technologicky) dostali Radiohead od magazínu NME prezývku "Beatles 21. storočia". Spustili tiež revolúciu na poli kreatívnej slobody, keď v roku 2006 ako prvá veľká kapela rozviazali kontrakt s vydavateľstvom a rozhodli sa predávať hudbu online, čím výrazne otriasli hudobným priemyslom. S narúšaním konvencií však Yorke ani jeho spoluhráči nikdy počas takmer 35 rokov fungovania problém nemali, a aj to ich robí takými špecifickými.

Nie nadarmo sú Radiohead (spolu s Tomom Waitsom) na vrchole vysnívaných vystúpení tímu Pohody, a samozrejme aj mnohých slovenských fanúšikov. Budúci rok sa toto prianie opäť aspoň čiastočne naplní a koncert Toma Yorkea bude určite patriť medzi najintenzívnejšie vystúpenia Pohody 2020. Festival sa uskutoční tradične na letisku v Trenčíne od 9. do 11. júla a už teraz je jasné, že nás čaká ďalší silný ročník. Deň vystúpenia prvého zverejneného headlinera zatiaľ organizátori nezverejnili. Thom Yorke sa postará o jeho záver, na hlavnom pódiu vystúpi v sobotu večer.


Autor: Matej Kráľ + Pohodafestival.sk
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Thom Yorke