Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 2. október 2019

Je živá látka budúcnosťou módy?

Kanadsko-iránska dizajnérka Roya Aghighi vytvoril oblečenie zalgae (typ riasy), ktoré dokáže premeniť oxid uhličitý na kyslík prostredníctvom fotosyntézy. Materiál dostal názov Biogarmentry avznikol audržateľnejšia verzia ku fast fashion materiálom.

Je živá látka budúcnosťou módy?

Kanadsko-iránska dizajnérka Roya Aghighi vytvoril oblečenie z algae (typ riasy), ktoré dokáže premeniť oxid uhličitý na kyslík prostredníctvom fotosyntézy. Materiál dostal názov Biogarmentry a vznikol a udržateľnejšia verzia ku fast fashion materiálom.

Tieto materiály vznikli v spolupráci s University of British Columbia a Emily Carr University. Zároveň ide o živé organizmy v podobe látok, ktoré dýchajú a preto sú schopné fotosyntézy. „Živý aspekt textilu dokáže zmeniť postoj užívateľa k oblečeniu, čím pretvára kolektívne vnímanie konzumerizmu,“ vyjadrila sa dizajnérka.

1

Chlamydomonas reinhardtii, jednobunkový organizmus tvorí túto látku a vznikol jeho prepájaním nano polymérmi. Výsledkom je materiál, ktorý na dotyk pripomína ľan a zároveň je to prvá živá a fotosyntezujúca látka. Nositelia sa však musia o kúsky z tohto materiálu starať tak, ako by sa starali o živé, izbové rastliny, iba tak dokáže táto riasa prežiť. Stačí ho však nastriekať vodou jeden krát do týždňa. Po tom, ako sa užívateľ rozhodne prestať používať daný kúsok, stačí ho odhodiť do kompostu. Momentálne je životnosť takéhoto produktu 1 mesiac.

Biogarmentry sa aktivuje pri vystaveniu na slnečné svetlo, vďaka čomu sa látka z bielej premieňa na zelenú. Týmto sa na nej vytvárajú unikátne vzory.

Foto archív dizajnérky

1154

Súvisiace články