Hubový pie (koláč) s hovädzím mäsom

Na prípravu tohto receptu som sa neuveriteľne tešila. Všetko som si predom premyslela, naplánovala, a myslela aká to bude jednoduchá záležitosť. No. Budem úprimná, nevarím často, a preto mi to trvalo trochu dlhšie ako som pôvodne plánovala. Výsledok však stál za to, takže sa nedajte odradiť dĺžkou receptu. Snažila som sa ho popísať tak, aby ho dokázal pripraviť aj menej skúsený kuchár. Taký ako som ja. Okrem toho si celú prípravu môžete zjednodušiť a použiť kúpené krehké cesto. Čo dodať? Hádam už len aby ste dali vedieť, či vám chutilo. Hubový pie alebo hubový koláč.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu hubového pie s hovädzím mäsom budete potrebovať (4 porcie):
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice olivového oleja
400 g mletého hovädzieho mäsa
soľ, čierne korenie
1 strúčik cesnaku
1 vetvičku rozmarínu
3 vetvičky tymianu
bobkový list
1 chilli paprička
150 ml hovädzieho vývaru
350 g čerstvých húb (kuriatka, šampiňóny)
2 lyžice olivového oleja
1 vetvičku tymianu
bobkový list
nové korenie
soľ a čierne korenie
1 polievkovú lyžicu masla
Na prípravu základnej omáčky budete potrebovať:
40 g masla
20 g hladkej múky
240 ml hovädzieho vývaru
soľ a čierne korenie
Na prípravu cesta budete potrebovať:
600 g hladkej múky
1 lyžičku soli
300 g studeného masla nakrájaného na kocky
80 ml studenej vody
1 žĺtok na potieranie

A takto na to:

Recept si môžete zjednodušiť a použiť dva pláty kupovaného krehkého cesta, je to na vás. V prípade, že sa však rozhodnete vyrobiť vlastné cesto, tak ním začnite. Je to veľmi jednoduché. Do kuchynského robota s nástavcom nožov vložte múku, soľ, studené kocky masla a rozmixujte. Postupne pridávajte studenú vodu a mixujte. Cesto vyberte, rukami uhneťte do gule, roztlačte na menšiu placku, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke 30 minút. Medzi tým pripravte mäso, huby a omáčku. Budete ich pripravovať samostatne a zmiešate ich až na konci.

Do rozpálenej panvice s olivovým olejom pridajte na drobno nakrájanú cibuľku a jemne ju opražte. Pridajte mäso, na drobno nakrájaný cesnak, rozmarín, tymian, bobkový list, chilli papričku, dochuťte soľou, čiernym korením a chvíľu restujte. Zalejte hovädzím vývarom, prikryte pokrievkou a duste za občasného miešania 30 minút. Po dokončené vyberte z mäsa vetvičky byliniek a bobkový list.

V druhej panvici pripravte huby. Na štvrtinky nakrájané, očistené a umyté huby restujte na rozpálenom olivovom oleji spolu s vetvičkami tymianu, novým korením, bobkovým listom. Osoľte, okoreňte, pridajte lyžicu masla, prikryte pokrievkou a duste 20 minút. Po dokončení vytiahnite vetvičky tymianu a bobkový list. Mäso a huby zmiešajte spolu.

Príprava omáčky je veľmi jednoduchá. V hrnci s hrubým dnom roztopte maslo, opražte na ňom múku jemne do zlatista a zalejte teplým vývarom. Je dôležité, aby ste metličkou rýchlo miešali, aby vám nevznikli hrudky. Omáčku osoľte a okoreňte podľa chuti, ja som na jej dochutenie použila aj hubový prášok, ktorý si vyrábame zo sušených bedlí.

Cesto rozvaľkajte na cca 4 až 5 mm hrúbku a vykrojte štyri časti. Dve väčšie do vnútra misiek tak, aby cesto obaľovalo vnútro misiek po celom obvode aj s bočnými stranami a dve menšie, ktorými misky na záver prikryjete. Misky s objemom 500 ml po celom obvode potrite maslom, vyložte cestom, poriadne vytlačte vzduchové bubliny a nechajte chvíľu zachladiť. Tesne pred vložením do rúry cesto popichajte vidličkou a potrite zmiešaným žĺtkom s troškou studenej vody. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 15 minút do zlatista.

Misky s upečeným cestom naplňte mäsom, hubami a zalejte omáčkou. Obe zapekacie misky prekryte zvyšnými plátmi cesta. Palcami pritláčajte cesto k miske po celom obvode, v strede narežte, aby mal kam unikať vzduch a cesto neprasklo. Pred vložením do rúry potrite zvyšným žĺtkom a pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 15 minút. 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre