Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lastovička z Veľkých Úľan

.michal Oláh .názory

Na jar bola aj v našich zemepisných šírkach dosť populárna téma Černobyľu. Ako to súvisí s Veľkými Úľanmi a prečo k tomu treba vidieť film Jedovatý život?

Michal Oláh

na území Sovietskeho zväzu nešlo o prvú nehodu. Mnohé archívy minulosti boli aspoň čiastočne odtajnené v 90. rokoch minulého storočia. Tak sa svet dozvedel o veľkej jadrovej  havárii v blízkosti uzavretého mesta Ozersk s 85 000 obyvateľmi v bývalom Sovietskom zväze. Bolo vybudované v tajnosti väzňami z gulagu východne od Moskvy v Čeľabinskej oblasti. Vzniklo v roku 1947 a na jeho južnom okraji sa nachádza ďalšia uzavretá oblasť komplexu Maják určeného na spracovanie jadrového paliva a pôvodne aj na výrobu plutónia pre vojenské účely. 

výbuch

Koncom 40. a začiatkom 50. rokov sa rádioaktívny odpad z tohto mamutieho jadrového komplexu jednoducho vypúšťal do blízkej riečky Teča. V jej povodí ako aj v povodí ďalšej riečky, do ktorej sa Teča vlieva, žilo asi 124 000 obyvateľov. V riečke sa bežne napájal dobytok, kúpali sa ľudia. Po prvých príznakoch, že niečo nie je v poriadku, si urobili obyvatelia vlastné opatrenia, napr. dlhou latou odklonili farebný film plávajúci po hladine od svojho brehu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite