Nízke úroky pritom nezlacňujú úvery len novým dlžníkom, ale aj tým, ktorí úver už splácajú. Rekordne lacné hypotéky môžu vyvolať ďalšiu vlnu refinancovania. V prípade, že nový úrok bude výrazne nižší ako pôvodný, oplatí sa preniesť si úver do inej banky aj za cenu pokuty za predčasné splatenie úveru. V niektorých prípadoch pritom na získanie úspory postačí aj o málo nižšia sadzba.

Treba začať vo vlastnej banke

Kto chce platiť nižšie splátky, mal by začať najprv vo svojej banke, kde môže požiadať o prehodnotenie úrokovej sadzby. „Spravidla mu súčasná ponúkne podobné úrokové sadzby, ako novým klientom. Už týmto krokom dokáže klient ušetriť a to bez toho, aby musel absolvovať celý proces schvaľovania a prenosu hypotéky do inej banky,“ tvrdí finančný analytik spoločnosti Brokeria Ivan Kahanec.

Aj keď si niektoré banky za zníženie úroku pýtajú poplatok, je väčšinou nižší ako ten pri refinancovaní. Navyše niektoré banky môžu od časti poplatku alebo aj od celého upustiť. Väčšinou odpustenie poplatku neponúknu automaticky, ale klient musí oň požiadať.

Dôležitá je celková úspora

V prípade prenosu hypotéky do inej banky netreba

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa