Karel Gott nebude mať štátny pohreb, rozhodlo sa inak

NETKY.SK • 3 Október 2019, 15:40 • 2 min
Karel Gott nebude mať štátny pohreb, rozhodlo sa inak

PRAHA - V utorok zosnulý český spevák Karel Gott nebude mať klasický štátny pohreb, ale pohreb so štátnymi poctami. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to vo štvrtok povedal český premiér Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

Štátny pohreb pritom už v stredu schválila vláda na mimoriadnom zasadnutí, ktoré zvolal Babiš len niekoľko hodín po oznámení Gottovho úmrtia. Schválený bol aj deň smútku, jeho osud je teda tiež nejasný, napísali Novinky.cz.

 

"Môžem len povedať, že to nebude klasický štátny pohreb, ako sme od revolúcie mali len jeden, ale bude to skôr pohreb so štátnou poctou. Bude to trochu niečo iné," povedal Babiš na tlačovej konferencii vo Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady. 

 

img

 

Štátny pohreb má presne naplánovaný priebeh, ktorý okrem rodiny koordinujú aj najvyšší ústavní činitelia. Býva väčšinou sprevádzaný vyhlásením štátneho smútku a jeho súčasťou je aj vystavenie rakvy, smútočný sprievod a vojenské pocty.

 

Pohreb so štátnymi poctami prebieha za prítomnosti čestnej stráže, ale bez armádneho sprievodu a vojenských pôct. Zaznie pri ňom hymna a je vystavená štátna vlajka, napísali Novinky.cz. 

 

Český premiér Andrej Babiš, ktorý chcel pôvodne vo štvrtok popoludní oznámiť verejnosti dátum a miesto konania pohrebu speváka Karla Gotta, uviedol pre Rádiožurnál Českého rozhlasu, že to nechá na Gottovej rodine.


Gott zomrel v utorok krátko pred polnocou. Naposledy vydýchol doma, obklopený rodinou. Spevák nedávno informoval, že má leukémiu. Dožil sa 80 rokov.

 

Karel Gott si 28. októbra 2014 v bratislavskom Primaciálnom paláci prevzal listinu o udelení čestného občianstva hlavného mesta za zásluhy o priateľstve a porozumení medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. (foto vyššie)

 

Osobnosti spomínajú na slávika len v dobrom

 

"Často sme spolu účinkovali v domácich aj medzinárodných galaprogramoch pri reprezentácii Československa. Karel bol veľmi citlivý človek, veľmi poctivý, pracovitý aj veľkorysý človek. Kládol si na seba veľké nároky, párkrát som ho počula pred vystúpením povedať – dnes to nedám. Vždy to však dal, aj toto bola známka jeho vysoko profesionálneho prístupu," povedala Laiferová.

 

 

Zaspomínala si na jedno zo stretnutí v Prahe, keď ju Gott aj s Karolom Duchoňom pozval na večeru. "Objednal reštauráciu len pre nás a celý večer sme sa bavili iba o hudbe. Málo bolo takých ľudí ako Karel Gott," uzavrela Laiferová.

 

„Poznali sme sa dlho, ešte z čias Bratislavskej lýry, za tie roky sme sa stretávali na rôznych koncertoch a programoch. Ku všetkým kolegom, vrátane tých mladých, bol vždy milý, usmiaty. Koľkokrát sme sa stretli, vždy ma žiadal, aby som už aj jemu napísal pesničku. Naša prvá bližšia spolupráca bola pri duete Neznámy pár, ktorú naspievali s Marikou Gombitovou," zaspomínal si Patejdl.

 

Milióny fanúšikov smútia: Zomrel český spevák Karel Gott

 

Neskôr podľa jeho slov naspieval parádne skladbu Voľnosť, ktorú napísal do filmu Cinka Panna režiséra Dušana Rapoša.

 

 

"Žiaľ, naša posledná spolupráca bola na albume S pomocí přátel, na ktorý sme prispeli s textárom Ľubošom Zemanom pesničkou Chci tě. Plánovali sme ešte ďalšie, k tomu už, žiaľ, nedôjde. V posledných rokoch som ho veľmi obdivoval, ako statočne bojuje s chorobou, nezavrel sa do ústrania a vlastne zomrel na pódiu. Želám mu z celého srdca, aby mal v nebi toľko priateľov ako tu na zemi," zhrnul Patejdl.

 

Český spevák Karel Gott zomrel v utorok (1. 10.) krátko pred polnocou vo veku 80 rokov. Informovala o tom televízia Nova na svojej stránke tn.cz. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol.


Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu. Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967. Počas kariéry vydal viac než 100 albumov. Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávkach Z pekla štěstí 2 (2001) alebo Keď draka bolí hlava (2018). Gott je držiteľom 42 Zlatých slávikov, viacerých cien Týtý, Zlatých a Platinových platní a ceny Zlatá ihlica. Počas svojej speváckej kariéry absolvoval množstvo koncertov v Európe, USA, Kanade, Číne, Austrálii či Japonsku a hosťoval v stovkách televíznych šou doma aj v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies