Monica Bellucciová má narodeniny

NETKY.SK • 29 September 2019, 10:19 • 2 min
Monica Bellucciová má narodeniny

CITI DI CASTELLO - Celosvetový úspech zaznamenala herečka Monica Bellucciová v roku 2000 v dráme Giuseppe Tornatoreho s názvom Maléna. Talentovanú Talianku mohlo filmové publikum obdivovať aj v ďalších filmoch ako Dracula, Podozrenie, Bratstvo vlka, Asterix a Obelix: Misia Kleopatra i v pútavom trileri o dobrodružstvách agenta 007 Jamesa Bonda s názvom Spectre. V pondelok 30. septembra bude mať herečka 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Monica Bellucciová sa narodila 30. septembra 1964 v talianskej dedinke Cita di Castello. Keď mala osemnásť rokov, zapísala sa na štúdium práva na univerzite v Perugii. Aby sa dokázala uživiť a zaplatiť školné začala s modelingom. Po dvoch rokoch školu zanechala a presťahovala sa do Milána, kde uzatvorila zmluvu s modelingovou agentúrou Elite model look. Počas svojej kariéry modelky účinkovala v televíznych spotoch pre návrhársku značku Dolce & Gabanna.

 

Mala väčšie ambície ako byť modelkou. Túžila sa stať herečkou a z toho dôvodu sa zapísala na herecké kurzy, ktoré zúročila v televíznom filme Vita coi figli (Život s deťmi, 1990). Pôvabnú herečku si všimol na začiatku 90. rokov minulého storočia všimol aj americký režisér Francis Ford Coppola, ktorý ju obsadil do filmu Dracula (Dracula, 1992). Nasledoval film Joseph (Biblické príbehy: Jozef, 1995), kde si zahrala po boku oscarového britského herca Bena Kingsleyho.

 

V roku 1996 sa upriamila na francúzske filmy, čím sa dostala do širšieho povedomia európskych kritikov. So svojím budúcim manželom Vincentom Casselom sa zoznámila pri nakrúcaní gangsterskej akčnej snímky Dobermann (Dobermann - vojna gangov, 1997).

Režisér Stephen Hopkins sa dlho nevedel rozhodnúť, akú herečku obsadí do americkej kriminálnej drámy Under Suspicion (Podozrenie, 2000). Svoju ponuku poslal aj Bellucciovej, ktorá ju s nadšením prijala. V thrilleri si zahrala výraznú rolu manželky Gene Hackmana. Svoju postavu odohrala tak, že sa jej začali hrnúť herecké ponuky.

 

obrazok

 

Celosvetový úspech zaznamenala pôvabná herečka v roku 2000 v dráme Guiseppe Tornatoreho Maléna. Romanca nenávidenej ženy a platonicky zamilovaného chlapca zasadená do obdobia druhej svetovej vojny bola umocnená hudbou skladateľa Ennia Morriconeho. Zásluhu na výslednom melancholickom vyznení snímky malo predovšetkým hviezdne duo Monica Bellucciová a Giuseppe Sulfaro. Film od režiséra oceneného Oscarom za film Bio raj zobrazuje intímny portrét a epický príbeh o nezávislosti, intrigách, odvahe a nezabudnuteľnej prítomnosti naozajstnej lásky.

 

Talentovaná herečka sa následne objavila vo filme Le pacte des loups (Bratstvo vlka, 2001) a excelovala spolu so známymi hercami Gérardom Depardieu a Christianom Clavierom aj v snímke Asterix a Obelix: Mission Cleopatre (Asterix a Obelix: Misia Kleopatra, 2002).

 

Herečka neodmietla ani ponuku na rolu v kontroverznom filme Irréversible (Zvrátený, 2002), ktorý doslova šokoval širokú filmovú obec svojou otvorenosťou a realistickým zobrazením násilia. Snímku označili na filmovom festivale v Cannes za najbrutálnejší film podujatia.

Po mediálnom šume okolo tohto filmu sa v roku 2003 sa zhostila úlohy v poslednom pokračovaní trilógie Matrix Revolutions. Na filmovom plátne sa objavila aj v postave Márie Magdalény v ďalšom kontroverznom filme Mela Gibsona The Passion of the Christ (Umučenie Krista, 2005).

 

Z novších filmov zaujala Bellucciová v kanadsko-nemeckej dráme z Balkánu The Whistleblower (Informátorka, 2010). Pod snímku sa podpísala režisérka Larysa Kondracki, ktorá sa inšpirovala skutočným príbehom nebraskej policajtky.

Temperamentná Talianka si zahrala po boku Daniela Craiga v bondovke Spectre. Snímka režírovaná Samom Mendesom, ktorý spolupracoval aj na predchádzajúcom titule Skyfall z roku 2012, sa americkej premiéry dočkala 6. novembra 2015. Pútavý triler o dobrodružstvách agenta 007 Jamesa Bonda sa nakrúcal v exteriéroch v Londýne, Mexiku, Ríme, ako aj v marockých mestách Tanger a Erfúd.

 

Medzi najnovšie filmy slávnej Talianky patrí Nekrotronic z roku 2018. Snímka zachytáva démonov a ich lovcov, ktorí zaplavili internetový priestor.

 

Cenu bratov Lumiérovcov za celoživotné dielo udelili Monice Bellucciovej vo februári 2019.

Figurína z vosku sympatickej herečky zdobí aj Parížske múzeum Alfreda Grévina, ktoré je francúzskou paralelou slávnejšieho londýnskeho múzea voskových figurín Madame Tussaudovej.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona