Zákerná choroba začína nevinnou bolesťou chrbta: Vieme, ako sa pred ňou ochránite

Bolesti chrbta

gettyimages

Netýka sa iba seniorov, potrápiť môže už v mladšom veku. Ak ste si všimli, že máte o pár centimetrov menej, váš chrbát sa zaguľacuje, trápia vás bolesti krížovej a hrudnej chrbtice, ktoré vystreľujú do bedier, venujte tomu pozornosť. Nečakajte na prvé vážne zlomeniny. Toto je 5 tipov, ako sa chrániť pred rizikom vzniku osteoporózy. 1. …

Netýka sa iba seniorov, potrápiť môže už v mladšom veku. Ak ste si všimli, že máte o pár centimetrov menej, váš chrbát sa zaguľacuje, trápia vás bolesti krížovej a hrudnej chrbtice, ktoré vystreľujú do bedier, venujte tomu pozornosť. Nečakajte na prvé vážne zlomeniny. Toto je 5 tipov, ako sa chrániť pred rizikom vzniku osteoporózy.

1. Prevencia začína už v mladosti

Svoju maximálnu kostnú hustotu dosahuje človek vo veku 20 – 25 rokov. Aj z toho dôvodu je dôležité pri deťoch a mladých dospievajúcich dbať na dostatok pohybu, pobyt vonku na slnku (získavanie vitamínu D) a stravu bohatú na vápnik. Osteoporotické ťažkosti v zrelom a staršom veku majú totiž svoje korene v mladosti a genetike. A dvakrát tu platí, že čo sa človek v mladosti naučí, to v starobe akoby našiel. Správne návyky a dobrý základ sú jednou z najlepších prevencií proti tejto zákernej chorobe.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Cigánski Diabli – turné s novým CD KONE

2. Správne cvičenie a pohyb

Pravidelné cvičenie dokáže zvyšovať hustotu minerálov v kostiach a spomaľovať rýchlosť úbytku kostného tkaniva. Spolu s tým sa udržuje aj aktívna svalová hmota, ktorá tvorí pre dostatočne silnú oporu. Dôležité je trénovať svalstvo celotelovo a nezabúdať na pravidelnosť. Dvíhajte závažia primeranej hmotnosti, venujte sa aeróbnym cvičeniam, rýchlejšej chôdzi aj plávaniu. Ak na sebe pozorujete prvé prejavy osteoporózy, alebo ste pri preventívnom denzitometrickom vyšetrení zistili, že hustota vašich kostí nie je ideálna, nevykonávajte hlboké predklony, prudké výskoky, ani nedvíhajte ťažké predmety.

3. Zásadné zmeny v jedálničku

Vaša strava by mala byť bohatá na silné trio. Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostí. Vitamín D3 zvyšuje absorpciu vápnika a vitamín K2 nasmeruje vápnik tam, kde je najviac potrebný. Zároveň zabraňuje jeho ukladaniu do mäkkých tkanív (napríklad tepien). Svoju úlohu zohráva tiež horčík, ktorý pomáha aktivovať vitamín D a zinok podporujúci rast kostí. Súčasťou výživy by mali byť aj kvalitné bielkoviny a zdravé tuky, ideálne v podobe omega-3 mastných kyselín. Kde tieto živiny nájsť?

  • Vápnik – mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, mandle, tmavá listová zelenina, mak
  • Vitamín D – losos, sardinky, tuniak, tresčia pečeň, krevety, obohatené mliečne produkty
  • Vitamín K – fermentované potraviny (kyslá kapusta, nakladaná zelenina)
  • Horčík a zinok – orechy, olejnaté semená, celozrnné potraviny

Mohlo by vás zaujať: Nepríjemná osteoporóza: Môže ohrozovať aj vás?

4. Slnko ako priateľ

Aj keď sa o opaľovaní najčastejšie hovorí v súvislosti s rizikom rakoviny kože, vystaviť sa na pár minút hrejivým lúčom je pre tvorbu vitamínu D v koži viac ako nevyhnutné. Už 20 minút pobytu na slnku s odhalenými predlaktiami pokryje dennú potrebu vitamínu D. Je dôležité slniť sa bez použitia opaľovacieho krému s ochranným faktorom.

5. Stála a zdravá hmotnosť

Osteoporóza si priam „užíva“ zmeny v telesnej hmotnosti. Ak pravidelne chudneme a potom priberáme, sme dokonalým adeptom na oslabenie kostnej štruktúry. Predpokladá sa, že pri radikálnom úbytku kilogramov je strava chudobnejšia na dôležité minerály a makronutrienty, a bez dôslednej výživy kosti aj svaly chradnú. Ani nadváha však neznamená, že sme z rizika preč. Nízky podiel svalov, nedostatok pohybu a jednostranne zameraná strava vytvárajú pre kosti ešte väčšiu záťaž. Pozor by si mali dávať ženy po prechode, ktoré môže trápiť postmenopauzálna osteoporóza.

Máte skúsenosti s osteoporózou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages
Odporúčame