Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Koláč à la žemľovka

Koláč à la žemľovka
tart

Aj vy patríte k milovníkom žemľovky? Ja teda áno, ale musí byť s jablkami a tvarohom. Vtedy som schopná zjesť polovicu plechu na posedenie. A áno, keď si predstavím, koľko rožkov či vianočky do nej šlo, cítim sa trochu "nenažrano". :P S týmto koláčom sa vám to nestane. Jeho vzhľad ho totiž predurčuje na ponúknutie návšteve alebo servírovanie v kruhu rodiny po nedeľnom obede. A tým pádom sa vám viac ako jeden-dva kúsky neujde. ;)

  • Čas varenia 42 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
210 g  hladká (špaldová) múka
1  vajce
60 g  práškový cukor
100 g  maslo
 
JABLKOVÁ PLNKA
400 g  očistené jablká
1  škoricový cukor
3 PL  hrozienka
1 dl  tuzemský rum (na namočenie)
3 PL  mleté orechy
 
TVAROHOVÁ PLNKA
350 g  tvaroh
3  žĺtok
1  vanilkový cukor
3 PL  cukor
1 ČL  citrónová kôra
1/2 PL  Zlatý klas
 
NA VRCH
3 ks  bielok
3 PL  práškový cukor

Postup prípravy

Všetky suroviny na cesto zmiešame a dáme na chvíľu do chladničky. Potom rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním kruhovú formu s odnímateľným dnom. (Ja mám 22 cm.) Dno formy je dobré vyložiť papierom na pečenie - pricvaknem kus papiera a zvyšok dookola odtrhnem. Boky formy jemne vytriem maslom. Cesto by malo siahať asi do 3/4 formy a okraje by mali byť rovné - pomôžeme si nožom.

Popicháme vidličkou a nanesieme tvarohovú plnku, ktorú sme získali vymiešaním všetkých surovín dohladka. Tvaroh som použila mix tučný a jemný, ale je to na vás.

Na tvaroh príde jablková plnka. Jablká nastrúhame nahrubo a zmiešame ich s hrozienkami, vopred namočenými v rume a následne scedenými, s cukrom a orechmi. Jabĺčka som použila bio domáce padané, obité a červivé, ale výborné, sladučké. Preto hmotnosť v očistenom stave. Pociťujeme jablkovú krízu, tento rok je úroda ozaj biedna, tak si vážime každé jedno. :)

Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov asi na 35 minút. Pred uplynutím tohto času vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Koláč vyberieme, rozotrieme alebo nazdobíme sneh a dáme ešte zapiecť - podľa toho, či máte radi svetlejší alebo viac hnedý na cca 5 až 10 minút. Treba kontrolovať.

Tart necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. :)

13. 10. 2019 9:29

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty