Štyrikrát po sebe ju vyhlásili za developera roka. Firme ostatných šesť rokov kontinuálne rastú tržby, pričom vlani ich mala zatiaľ rekordné. Zložku YIT Slovakia vedie od roku 2014 Milan Murcko. Pri riadení spoločnosti považuje za kľúčové nájsť správnych ľudí.

Vlani YIT na Slovensku zvýšilo tržby zo 69 na 121 miliónov eur a medziročne malo takmer šesťnásobne vyšší zisk. Čím to bolo?

Bol to dosiaľ najlepší rok, biznis prosperoval. Čiastočne to bolo aj tým, že rozoznávanie zisku v danom roku ovplyvňuje to, kedy sa do účtovníctva presunú odovzdané byty. Tržby totiž započítavame až na konci projektu. Niekedy sa stane, že povedzme sto odovzdaných bytov skĺzne do ďalšieho roka, čo sa v danom roku prejaví na číslach. Druhým faktorom bolo pribratie investičného partnera RSJ z Prahy. Časť portfólia sme predali do spoločného podniku, čo malo jednorazový efekt na strane príjmov.

Chcú 15-percentný podiel

Za akých okolností sa český investor pripojil k vašim projektom Nuppu a Zwirn?

Založili sme podnik, kde majú obe strany polovičný podiel a spoločnú kontrolu nad riadením. Naším primárnym cieľom bolo uvoľniť vlastný kapitál, aby sme mohli investovať do ďalších projektov a realizovať ich viac s rovnakým objemom investícií. Jeden pozemok sme už kúpili na Mlynských nivách a o ďalších rokujeme.

V minulosti sa na pozemku pri Prístavnom moste kreslila veľká kancelárska štvrť aj byty. Čo tam postavíte vy?

Zatiaľ je o tom predčasné hovoriť. To, čo chceme spraviť, je, samozrejme, bývanie a kancelárie. Ale pomer ešte nemáme presne ujasnený. Zorganizujeme architektonickú súťaž, kde pozveme len slovenských a českých architektov. Tento prístup sa nám osvedčil napríklad pri Zwirne. Niektorí developeri sa snažia zaštítiť veľkými architektonickými menami zvonku. My si však myslíme, že máme aj doma dostatok šikovných architektov, ktorí dokážu vnímať atmosféru mesta lepšie ako ateliér zo zahraničia.

Kedy spustíte vo Zwirne predaj bytov?

Čakáme 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa