Obyvatelia sa odmietajú vzdať ihriska na Bosákovej

13.10.2019
0
Ihrisko na Bosákovej

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Roky nepovšimnuté a schátrané ihrisko v areáli dopravného ihriska na Bosákovej ulici možno ožije a to vďaka občanom, ktorí zobrali iniciatívu do vlastných rúk. Chcú, aby Petržalčania, ktorí bývajú v okolí, mohli už na budúci rok využívať bezplatnú posilňovňu.

Plocha, na ktorej bolo kedysi detské ihrisko, dnes zíva prázdnotou. Sú na ňom torzá  preliezok, hojdačiek, betónové múriky a pohybom po tejto ploche sú dnes deti vystavené riziku úrazu. Poslanci mestskej časti obyvateľom roky sľubovali, že sa to zmení a ihriska sa čoskoro dočkajú. Mestská časť zaviazala v minulosti nájomcu pozemkov Autoklub Slovakia Assistance (ASA), aby ihrisko postavil na vlastné náklady, a to do októbra minulého roka. Doteraz sa tak nestalo. „Keď sme sa o ihrisko začali zaujímať, zistili sme, že realizácia je v nedohľadne. A aj keby nájomca investoval 10 – tisíc, ten, kto má prehľad o cenách na trhu, vie, že s tým veľa neurobíte. Keďže tu žijeme, chceli by sme, aby ihrisko malo aj zmysel, bolo funkčné a mohla ho využívať široká verejnosť,“ povedal nám Martin Čambalík, iniciátor revitalizácie ihriska na Bosákovej.

Raz aj stolný tenis

Obyvatelia oslovili nájomcu pozemkov ASA a dohodli sa, že sa pokúsia zohnať zdroje a spolu vybudujú  streetworkoutové ihrisko. „V okolí sú ihriská pre najmenšie deti, ale staršie deti od 12, 13 rokov, mládež, dospelí sú bez možností, preto po prieskume medzi obyvateľmi padlo rozhodnutie postaviť hrazdy na cvičenie a prvky na posilňovanie,“ vysvetľuje Čambalík. K streetworkoutovému ihrisku chcú v budúcnosti pridať ďalšie prvky a minifutbalové ihrisko, stolný tenis prípadne aj stolný futbal. „Finančné možnosti sú obmedzené, v prvej etape zrealizujeme posilňovňu - multifunkčné hrazdy na cvičenie. Aby sme mohli investovať maximum do vybavenia ihriska, od mestskej časti sme chceli len pomoc pri terénnych úpravách, teda odstránení starých prvkov a vyrovnanie terénu.  Zapojili sme sa preto do výzvy mestskej časti na skrášlenie okolia a predložili projekt. Tu sa to zaseklo,“ uviedol Čambalík.

Komisia životného prostredia MČ - Petržalka projekt neodporučila ani do hlasovania verejnosti. Dôvod? „Workoutové ihrisko na Bosákovej ulici komisia neposunula do verejného hlasovania z objektívnych dôvodov. Daný pozemok patrí mestu, ale má ho v správe MČ Petržalka, ktorá uzavrela so spoločnosťou Autoklub Slovakia Assistance nájomnu zmluvu. Z nej nájomcovi vyplývajú isté povinnosti, a to zrevitalizovať detské ihrisko tak, aby zodpovedalo platným technickým normám,“ informovala nás predsedníčka komisie Natália Podhorná. „Doteraz sa tak ale nestalo. Preto sme ako komisia požiadali miestny úrad, aby plnenie zmluvy preveril. Kým sa táto záležitosť neuzavrie, nemôže mestská časť investovať žiadne finančné prostriedky do projektu, ktorý má vyrásť na pozemku, ktorý jej ani nepatrí, a o ktorý sa mal v prvom rade postarať nájomca.“ Dodala, že na tomto ihrisku im záleží, preto sa o jeho osud budú naďalej zaujímať. „Nie je vylúčené, že ho mestská časť v budúcnosti podporí iným spôsobom,“ uzavrela.

(pn)

Projekty, ktoré mestská časť zrealizuje
1.    Komunitné kompostovanie: 48,3 %
2.    Koza v háji: 20,4 %
3.    Revitalizácia námestia Záporožská 2,4,6: 8,5 %
4.    Mozaika Pankúchova: 6,8 %
5.    Hmyzie domčeky a napájadlá pre vtáčiky: 4 %
6.    Zazelenanie areálu JAMA: 3,6 %

Páčil sa vám článok?