VIDEO: Nová Mazda 3 vyráža dych svojim dizajnom, navyše je poháňaná novým motorom SkyActiv-X

NETKY.SK • 10 Október 2019, 13:08 • 2 min
VIDEO: Nová Mazda 3 vyráža dych svojim dizajnom, navyše je poháňaná novým motorom SkyActiv-X

NITRA – Japonci na nitrianskom autosalóne ukázali, že prispôsobovanie sa novej dobe im nie je vôbec cudzie. Jeden zo svojich najpopulárnejších modelov predstavili už vo 4. generácii. Navyše pod kapotou sa skrýva úplne nová špecifikácia motoru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nový model Mazdy 3 je na pohľad priam dokonalý. Dizajnéri si pri novej generácii tohto úžitkového vozidla dali záležať, i keď je to rozvinutý štýl Kodo 3. generácie vozov. Jemné a hladké krivky sú doplnené športovým dizajnom, ktorý je viditeľný najmä na zadnej strane vozidla v podobe dvoch výfukov.

 

img

 

Pri motore by sme sa však zastavili, pretože Mazda tu ponúka úplne novú špecifikáciu SKYACTIV-X. Je to prvý motor na trhu s technológiou iskrou riadeného kompresného zapaľovania tzv. SPCCI. V praxi to znamená, že sa jedná o spojenie medzi dvoma technológiami, a to zážihovej a vznetovej, pre laikov benzín a diesel. Mazda totiž ponecháva zapaľovanie sviečky za prítomnosti na jednej strane chudobnej zmesi, no vysokého kompresného pomeru. Dôležité je však pripomenúť, že sa tu spájajú tri prvky, ktorými by chcel pravdepodobne disponovať každý výrobca motorov - vysoký krútiaci moment a dobrá spotreba paliva spojená s nízkymi hodonotami emisíi. 

 

 

Ešte na chvíľu by sme sa mohli vrátiť k vonkajšiemu dizajnu. Mazda totiť pri tejto špecifikácii ponúka aj nový odtieň laku tzv. "Polymetal Gray", ktorý sa mení podľa vonkajších svetelných podmienok. Nový model ponúka taktiež aj väčší pocit bezpečia. Karoséria je tvorená až o 27 % tuhšou oceľou. Vplyv by to podľa výrobcu malo mať na lepšie jazdné vlastnosti, ktorými bola Mazda vždy charakteristická. 

 

 

Model bol vyrobený v spolupráci s filozofiou "JINBA-ITTAI" (jazdec ako celok), teda prepojenie vozidla a jazdca. Automobilka to uvádza na príklade kôň a jazdec. Existuje medzi nimi synergia, ktorú sa pokúšajú pretaviť do každého vozidla. Počas jazdy máte teda pocit úplnej kontroly nad vozidlom. Čo sa týka elektroniky, tak aj hudbu budete počuť v novej Mazde 3 trochu inak. Vďaka zníženým NVH sa podarilo Japoncom vyvinúť úplne tichý priestor. Vibrácie v podvozku vozidla sú tiež minulosťou. Navyše je automobil vybavený novým audiosystémom BOSE.

 

 

Vo vnútri sa na prvý pohľad môže zdať, že C-stĺpik je mohutný, avšak Mazda to rieši jednak dostatočne veľkým zadným oknom a kvalitným kamerovým systémom, ktorý funguje v 360 stupňovom otáčacom uhle. Ani nežnejším polovičkám pri cúvaní teda nič neunikne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies