Vedci tvrdia, že pôrod môže zmeniť telo a mozog nového otca

Zdieľať
Fb 2.jpg

Nálady a hormonálne výkyvy, stres a desiatky neočakávaných zmien tela – to je to, čo prináša tehotenstvu a pôrodu ženský život. Verí sa, že otcovia zostávajú nedotknutí, pretože nenesú deti a nedonosia. Nedávne štúdie však ukázali, že aj muži vítajú hormonálne, neurologické a behaviorálne zmeny, keď vítajú svoje novonarodené deti do svojho života.

Tešili sme sa, keď sme sa dozvedeli, ktoré zmeny prechádzajú mužským telom a mysľám počas tehotenstva partnera a po pôrode, a tu uvádzame, čo veda hovorí.

Zdá sa, že hladina testosterónu klesá.

Testosterón je „mužský“ hormón, ktorý je zodpovedný za rozvoj mužských reprodukčných funkcií a motiváciu mužov k hľadaniu partnerov. Štúdie ukázali, že muži s vyššou hladinou testosterónu budú pre ženy pravdepodobne atraktívnejšie. Zdá sa však, že hladiny testosterónu u nových oteckov môžu klesnúť až o 34%. Vedci sa domnievajú, že sa to dá vysvetliť skutočnosťou, že muži, ktorí práve privítali svoje deti, zameriavajú svoju pozornosť smerom k svojej rodine a odmietajú túžbu hľadať iného partnera. Čím je hladina testosterónu u nového otca nižšia, tým viac sa o dieťa ochotnejšie stará a robí domáce práce súvisiace s dieťaťom.

Hladiny oxytocínu môžu stúpať.

Vedci študovali súvislosť medzi účasťou nového otca na výchove detí s ich hormonálnymi hladinami a dospeli k zaujímavému záveru. Táta, ktorí sa aktívne hrali so svojimi deťmi, mali v krvi vyššiu hladinu oxytocínu v porovnaní s tými, ktorí boli menej zapojení. Oxytocín je hormón, ktorý je zodpovedný za relaxáciu, lásku, pozitívne pocity a silné puto medzi ľuďmi. Pri narodení a po pôrode sa prirodzene zvyšuje u nových mamičiek.

Mozgy nových otcov sa pravdepodobne tiež zmenia.

M.R.I. Štúdie 16 budúcich oteckov ukázali celkom zaujímavú vec: mužské mozgy preukázali rovnaké zmeny ako v prípade nových mamičiek. Oblasti mozgu spojené s pripútanosťou, empatiou a schopnosťou komunikovať s dieťaťom mali medzi 12. a 16. týždňom tehotenstva viac sivej a bielej hmoty ako na začiatku. Vedci sa domnievajú, že tieto štrukturálne zmeny mozgu ukazujú, ako majú otcovia rozvíjať potrebné rodičovské zručnosti počas tehotenstva svojej partnerky. Lekári si sú istí, že týmto spôsobom sa mozgy otca snažia zaistiť, aby sa mohli so svojím dieťaťom spojiť, aj keď nenesú deti a nenarodia sa.

Muži môžu dokonca zažiť popôrodnú depresiu.

Pôrodná depresia je porucha nálady spôsobená tehotenstvom a pôrodom a zvyčajne zahŕňa smútok, beznádej, úzkosť a podráždenosť. Vedci sa domnievajú, že popôrodná depresia nie je len ženským problémom, ktorý ovplyvňuje nové mamičky. Štúdie ukazujú, že asi 10% mužov po pôrode trpí aj depresiou. Môže to byť spôsobené nižšou hladinou testosterónu u nových otcov, ako sme opísali vyššie. „Nízky hladina testosterónu môže prispieť k pocitom letargie a nezáujmu o bežne príjemné činnosti, ktoré charakterizujú depresiu,“ píše Darby Saxbe, odborný asistent psychológie na University of Southern California.

Je zaujímavé, že ženy, ktorých partneri majú po pôrode nižšie hladiny testosterónu, majú menej príznakov popôrodnej depresie. Prečo by to mohlo byť? Ukazuje sa, že partneri s nízkym obsahom testosterónu sa zdajú byť viac zapojení do vzťahu a prejavujú väčšiu emocionálnu podporu svojim ženským partnerom, čo zase znižuje ich šance na depresiu.

Všimli ste si niekedy zmeny v nálade a správaní nových otcov? Ak ste sami otcom, mohli by ste nám povedať, ako sa pôrod zmenil tak, ako sa cítite a ako sa správate?

ZDROJ ilustračný obrázok: Instagram

ZDROJ článok: brightside.me

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané