8 pravidiel dobrého inline korčuliara

13. októbra 2019
Inline korčule. Foto: Shutterstock

Najobľúbenejšie miesta korčuliarov sú cesty s pekným asfaltom, kde je minimálna alebo žiadna premávka, prípadne cyklochodníky a uzavreté cesty slúžiace na multišportové využitie. Kamkoľvek sa vyberiete korčuľovať, pamätajte, že nie ste sami.

Ak nadobudnete pocit, že vesmír sa točí len okolo vás, môžete ohroziť seba aj druhých.

Vždy buďte ohľaduplní a predvídaví. Nie je to nič príjemné, keď vám do cesty vbehne malé dieťa a vy na to nie ste pripravení.

Týchto osem pravidiel vám pomôže jazdiť bezpečne.

1 Noste prilbu

Bez prilby by ste sa na korčule nemali ani len pozrieť. Áno, chrániče sú dôležité, pretože vám ochránia citlivé časti tela pred oškretiami a nárazmi, prilba by však mala byť absolútna povinnosť. Tá vám totiž môže doslova zachrániť život.

Desivé je aj to, že pád na hlavu vám môže spôsobiť úrazy, ktoré vás pripútajú na lôžko do konca života. Nechceme vás strašiť ani odradiť, chceme len, aby ste boli zodpovední a vážili si svoje zdravie.

2 Buďte zdvorilí

Predtým ako niekoho obehnete, dajte mu vedieť, že sa blížite. Z cyklistiky sa zaužívalo zakričať „zľava“ a poďakovať, keď sa vám ľudia uhnú. Neberte to ako samozrejmosť a buďte ohľaduplní.

3 Nečakajte, že druhí uhnú

Pre svoju vlastnú bezpečnosť vždy počítajte s tým, že každý považuje sám seba za kráľa cesty. Buďte pripravení uhnúť rýchlejším korčuliarom a neohrozujte tých pomalších.

Nepreceňovať sa je dôležité. Foto: Shutterstock
Nepreceňovať sa je dôležité. Foto: Shutterstock

Buďte príkladom, ktorý ostatní môžu nasledovať, aby sa aj naše cesty stávali bezpečnejšími a príjemnejšími.

4 Spoznávajte

Oboznámte sa s miestami, kde korčuľujete. Spoznajte svoju trasu, aby ste vedeli, kde je v asfalte diera, kde je ostrá zákruta, kopec alebo schody.

Keď budete znalí svojich domácich pomerov, budete môcť rýchlejšie reagovať v prípade hroziaceho nebezpečenstva.

5 Poznajte svoje schopnosti

Nepreceňovať sa je dôležité. Nerozbehnite to príliš rýchlo, ak pred sebou vidíte veľa ľudí. A ak si nie ste istí strmým kopcom, ktorý sa pred vami objavil, skúste to pomaličky, a ak vaše pochybnosti budú pretrvávať, nehroťte to. Vráťte sa až potom, keď budete pripravení.

6 MP3 prehrávač nechajte doma

Áno, bez hudby ani na krok. Navyše je veľmi príjemné korčuľovať v tempe obľúbenej muziky. Nie je to však vôbec bezpečné.

MP3 prehrávač nechajte doma. Foto: Shutterstock
MP3 prehrávač nechajte doma. Foto: Shutterstock

Hrozí, že nebudete počuť dôležité výstražné zvuky okolo vás, napríklad cyklistu, ktorý vás chce obehnúť.

7 Nejazdite sami

Ak sa vyberiete korčuľovať na opustené miesta, má to veľkú výhodu v tom, že sa o priestor na ceste nebudete musieť deliť. Nechoďte však sami. Vezmite so sebou kamarátku/kamaráta, pretože nikdy neviete, čo sa môže stať. A sú situácie, keď je pomocná ruka na nezaplatenie.

8 Bavte sa

A to je to najdôležitejšie. Korčuľovanie má byť zábava. Má to byť radosť z neobmedzeného pohybu a z pocitu slobody.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu