Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Kváskový tekvicový chlieb s kefírom

Kváskový tekvicový chlieb s kefírom

Najlepšie sa tvoria recepty, keď varíte alebo pečiete zo zvyškov. Tak vznikol aj tento mäkučký kváskový chlebík. Musím si sem zapísať recept, aby som ho vedela zopakovať aj nabudúce. Stál zato. ;)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
ROZKVAS
150 g  ražná chlebová múka
150 g  voda
1 PL  ražný kvások
 
PRIDÁME
350 g  pšeničná chlebová múka (T650)
210 g  kefír alebo acidko
100 g  pečená alebo varená tekvica hokkaido
2 ČL  soľ
1 ČL  mletá rasca

Postup prípravy

Priznám sa, najradšej mám pšenično-ražný chlebík a pečiem ho najčastejšie. Teraz som však potrebovala minúť zvyšok načatého kefírového mlieka a upečenú tekvicu z obeda. Reku dám ich do chlebíka, čo to urobí. Ak uvážim, že som ho takmer pokazila, keď som si pomýlila rascu so škoricou, (ale našťastie sa mi ju podarilo odstrániť ešte pred vymiešaním cesta), tak výsledkom bol skvelý mäkký a oranžovkastý chlebík.

Piekla som z môjho kvásku, ktorý mám už takmer tri roky, z droždia som to neskúšala. Najskôr si spravíme rozkvas - všetky suroviny zamiešame dokopy napríklad v sedemdecovom pohári, prikryjeme viečkom (neuťahujeme) a necháme na linke 9 až 12 hodín. Zvyknem robievať aj test - odoberiem lyžičku rozkvasu, dám do pohára s vodou a keď vypláva, je pripravený.

K rozkvasu pridáme múku, kefír, nastrúhanú upečenú alebo uvarenú tekvicu, prípadne pyré (ale pozor, potom bude možno viac múky), soľ a rascu. Premiesime pár minút v robotovi, prikryjeme a necháme dve hodinky kysnúť. Počas toho cesto dva-trikrát preložíme.

Potom ho preložíme na jemne pomúčenú dosku, poprekladáme a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky. Vložíme do ošatky vysypanej škrobom spojom nahor. Potom máme dve možnosti. Buď necháme kysnúť ešte dve hodiny pri izbovej teplote, alebo zvolíme chladničkové kysnutie.

Z časových dôvodov moje chlebíky kysnú prevažne v chladničke, môžu tam byť od 8 až do 24 hodín, niekedy aj dlhšie. A tiež sa z chladničky lepšie narezávajú. Na to mám super vecičku - drevko. Je to narezávatko určené špeciálne na chlieb s ergonomickým tvarom rúčky a veľmi dobre sa s ním pracuje.  Ešte sa musím pochváliť, že ho vymyslel môj manžel a spolu s kamarátom Mažom šíria do sveta ďalšie a ďalšie krásne kusy z orechového alebo slivkového dreva. :)

Do rúry vložíme plytký plech a na spodok dáme hrnček alebo starý plech. Rozohrejeme na 250 stupňov, dolný a horný ohrev. Vykysnutý chlebík vyklopíme na papier na pečenie, položený na doske. Šupneme do rúry na plytký plech, do spodného vylejeme asi deci vody a rúru rýchlo zavrieme. Po desiatich minútach stíšime na 200 stupňov a vyberieme spodný plech. Dopekáme ešte 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke (aj keď je to sakra ťažké). :)


 

11. 10. 2019 20:44

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty