Strašia vás ceny energií? Vďaka našim tipom ušetríte viac, než by ste si mysleli

Pranie

gettyimages

Šetrenie spotreby v domácnosti nie je až taká veda, ako by sa mohlo zdať. Je len na vás, čo si vyberiete, a v ktorej oblasti sa rozhodnete znížiť svoje náklady. Mnohé rady sú úplne jednoduché a ľahko realizovateľné. A ktoré to sú? 1. Zaizolujte teplovodné potrubia – v nevykúrených miestnostiach, napríklad v pivnici. Reflexná fólia …

Šetrenie spotreby v domácnosti nie je až taká veda, ako by sa mohlo zdať. Je len na vás, čo si vyberiete, a v ktorej oblasti sa rozhodnete znížiť svoje náklady. Mnohé rady sú úplne jednoduché a ľahko realizovateľné. A ktoré to sú?

1. Zaizolujte teplovodné potrubia – v nevykúrených miestnostiach, napríklad v pivnici. Reflexná fólia vyžaduje minimálne náklady, ušetrí vám však desiatky eur ročne. Umiestniť ju môžete aj za radiátor, do miestnosti tak odrazí až 90 % tepla.

2. Regulujte kúrenie – zníženie izbovej teploty len o 1 °C ušetrí až 6 % energie. Pre zdravú izbovú klímu stačí v obývacích izbách 18-20 °C, v kuchyni 16-18 °C, v detskej izbe je to okolo 20 °C a na chodbách približne 15 °C. Ideálne je mať nainštalované programovateľné termostaty, vďaka ktorým si dokážete nastaviť teplotu presne podľa vašej potreby.

3. Vetrajte krátko a intenzívne – je lepšie vypnúť kúrenie a okná otvoriť dokorán. Vzduch sa tak rýchlo vymení a steny zostanú teplé. Vetranie cez pootvorené okno a súčasné kúrenie znamená obrovské plytvanie.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Tomáš Klus 2019 – Klusymfonie

4. Mrazničku rozmrazujte – ak sa v jej vnútri vytvorí vrstva ľadu, začne silno stúpať spotreba energie. Rýchlo tvoriaci sa ľad a námraza prezrádza priepustnosť dverí, nezabudnite preto raz za čas skontrolovať tesnenie.

5. Používajte menej vody v kuchyni – aj pri varení vajec sa dá ušetriť – na dno hrnca postačí množstvo vody na hrúbku prsta, vajcia sa uvaria vo vodnej pare. Bez problémov to funguje aj so zemiakmi či brokolicou. Ak zalievate kávu alebo čaj, do rýchlovarnej kanvice dajte len toľko vody, koľko aktuálne potrebujete.

6. Potraviny nerozmrazujte v mikrovlnke – je to veľký požierač energie. Lacnejšie a zdravšie ich rozmrazíme, ak ich z mrazničky vyberieme v dostatočnom predstihu.

7. Rúru počas pečenia neotvárajte – znamená únik 20 percent tepla. Radšej sklo na dvierkach poriadne umyte a stav jedla kontrolujte cez neho. Ak vám na dopečenie chýba pár minút, rúru skúste vypnúť, pokrm sa dopečie zvyšným teplom a vy ušetríte.

Mohlo by vás zaujať: Šetrite elektrinu aj pri bežných veciach: 5 prekvapivých spôsobov ako na to

8. Perte, iba ak je práčka plná – niektoré modely sú vybavené úsporným programom na polovičné naplnenie, ktoré zníži spotrebu až o tretinu. Pri praní nevyvárajte a nepredpierajte. Väčšina baktérií sa zničí už pri 40-60 ⁰C a na rozdiel od vyváracieho režimu pri tejto teplote ušetríte 50 percent elektriny.

9. Bielizeň sušte na slnku – sušiče bielizne sú obrovskými žrútmi energie, vo štvorčlennej rodine spotrebujú až 480 kilowatt hodín elektriny. Bielizeň je teda lepšie vyvesiť na čerstvý vzduch.

10. Nenechávajte elektroniku v pohotovostnom režime – jej vypnutím zo siete ušetríte 5-10 percent elektriny. Ak telefón či tablet nenabíjate, vypínajte kábel zo zásuvky. Nabíjačka totiž spotrebúva elektrinu a mení ju na teplo.

11. Šetrite aj pri osobnej hygiene – keď si umývate zuby, vypnite kohútik, usporíte tak až 6 litrov vody za minútu. Rovnako zastavujte vodu pri šampónovaní a mydlení. Kúpanie v plnej vani nahraďte krátkym sprchovaním a používajte pri ňom úsporné hlavice – znižujú spotrebu vody až o polovicu.

Ako sa darí šetriť energiami vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame