Posledné zbohom Karlovi Gottovi. Prišli aj najmladšie dcéry, slzy manželky a najdojímavejší príhovor Bohdalky

Zdieľať
Pohreb Karla Gotta
Foto: reprofoto Česká televize

V katedrále sv. Víta na Pražskom hrade sa dnes konala zádušná omša za zosnulého speváka Karla Gotta. Bohoslužbu, ktorá sa začala o 11:00, slúžil pražský arcibiskup Dominik Duka a zúčastnilo sa na nej niekoľko stoviek pozvaných ľudí, medzi ktorými boli aj predstavitelia českej vlády, prezident Miloš Zeman a množstvo osobností kultúrneho života. Česká vláda na dnešný deň vyhlásila štátny smútok.

Spevákovu rakvu zdobila kytica bielych ruží a v jej blízkosti stála jeho čiernobiela fotografia a tiež štátna vlajka. Kardinál Duka okrem iného poďakoval Bohu za dar života, ktorým bol Gottov život. „Mal dar krásneho hlasu, umenie interpretácie a úsmev, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov doma i v zahraničí. Ľudia budú jeho piesne počúvať ešte roky,“ uviedol a dodal, že Gott tiež pomáhal ľuďom a uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život krásnym a bohatým. Úryvok z evanjelia prečítala speváčka Eva Pilarová. Lucie Bílá zaspievala pieseň Ave Maria a Eva Urbanová a Štefan Margita skladbu Panis angelicus od Césara Francka. Modlitby za Karla Gotta predniesli Dagmar Havlová a Jiří Bartoška a s príhovorom vystúpila Jiřina Bohdalová.

„S pokorou, úctou a trémou stojím na tomto magickom mieste, aby som sa rozlúčila s Karlom Gottom,“ začala svoj príhovor Bohdalová. „Netrúfam si odhadnúť počet trúchliacich, ale viem, že k nim tiež patrím. Túto preťažkú úlohu mi pridelil sám Karel. Bol to on, kto rozhodol, že sa s ním budem lúčiť práve ja. Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz,“ pokračovala a príhovor zakončila slovami: „Karel by mi neodpustil, keby som svoju reč aspoň trošku neodľahčila. Tak teda Karle, počítaj tam so mnou a drž mi miesto. Mám pre teba jeden naozaj skvelý židovský fór. Nech ti je zem ľahká, milujem ťa a nie som v tom sama. Tvoja Bohdalka.“

Na liturgickom obrade, ktorý trval hodinu a pol, sa zúčastnili vdova Ivana, Gottove dcéry Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostí. Medzi nimi bol prezident Zeman s manželkou Ivanou a dcérou Kateřinou, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi priatelia, spolupracovníci, speváci, herci, športovci a ďalšie osobnosti verejného života. Po skončení obradu vyniesla čestná stráž rakvu so spevákovým telom a naložili ju do pristaveného pohrebného auta. V pozadí bil Zikmund, najväčší zvon v Česku, a katedrálou znela Gottova pieseň Už z hor zní zvon. Po naložení rakvy do auta začali okolostojaci tlieskať a Hradčanským námestím znela pieseň Srdce nehasnou, ktorú Gott naspieval s dcérou. Nasledovať bude posledná rozlúčka so spevákom len za účasti najbližších v pražskom motolskom krematóriu.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom