Ako presvedčiť dieťa, aby sa nebálo doktora?

NETKY.SK • 4 Október 2019, 12:27 • 2 min
Ako presvedčiť dieťa, aby sa nebálo doktora?

BRATISLAVA - Deti sa veľakrát obávajú doktorov a samotných nemocníc, ktoré im prinášajú hrôzu. Nové prostredie im taktiež nepridáva na sebavedomí. Takže ako docieliť, aby sa nebáli?

slovakia

left justify in out

Terapeutická komunikácia, na ktorú sa pred pár mesiacmi podujal Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), má mnoho podôb. Od videí pre detského pacienta, cez články pre rodičov, či prostredníctvom aplikácie, ktorá pomáha rodičom zorientovať sa v lepšej orientácií urgentných zdravotných problémov ich detí. Ďalšou možnosťou, ktorá je zacielená na najmenšieho pacienta, je komunikácia prostredníctvom špeciálnych knižiek, vďaka ktorým sa k lekárovi, alebo do nemocnice môže chodiť aj s úsmevom.

 

Národný ústav detských chorôb privítal možnosť spolupráce s vydavateľstvom Svojtka, ktoré ústavu poskytlo dva knižné tituly. Tie pomáhajú malým pacientom zbaviť sa strachu z doktorov a nemocnice. „Spomínané knižky vydavateľstva  majú rovnaký cieľ ako naše videá. Spoločne priblížiť deťom, čo ich pri kontakte s lekármi čaká, aby sa nemuseli báť a aby sa o práci doktorov tiež niečo dozvedeli. Knižky presne zapadli do nášho konceptu terapeutickej komunikácie, preto vítame takúto možnosť  a pomoc z vydavateľstva,“ povedal generálny riaditeľ NÚDCH  doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc., MPH.

 

Kniha Pôjdem k lekárovi je pohyblivým leporelom, určeným pre najmladších čitateľov. Deti si ju môžu prezerať spolu s rodičmi. Vďaka nej im budú môcť dospelí lepšie vysvetliť aj názorne ukázať, čo ich u pani doktorky alebo pána doktora čaká. A tiež, že nie je čoho sa báť. V jednoduchom ilustrovanom príbehu sledujeme dve deti, ktoré práve sedia v čakárni. Čo bude ďalej? Pani doktorka ich zváži a zmeria, popočúva srdiečko, pozrie sa do krku a prehmatá bruško.

 

img

.

Druhá kniha sa nazýva jednoducho Nemocnica a je určená školákom, ktorí už vedia čítať sami, sú zvedaví a zaujíma ich, ako funguje svet okolo nich. Ide o  informáciami nabitú encyklopédiu s odklápacími okienkami. Ako názov napovedá, v knihe sa dá nahliadnuť takmer do celej nemocnice, na všetky oddelenia. Dozviete sa napríklad, ako funguje röntgen, prečo a ako sa skúma krv, ako prebieha operácia, a čo čaká mamičku, ktorá bude rodiť bábätko. V nemocnici je nielen veľa pacientov, ale aj sestier, lekárov a ďalšieho personálu, ktorý sa stará o to, aby sa ľudia cítili dobre a rýchlo sa uzdravili. Tiež s nimi a ich prácou sa čitatelia oboznámia. Ilustrácie aj informácie v knihe sú vecné, prehľadné a prispôsobené deťom. „Ak chceme jednoduchou a hravou formou vysvetliť a ukázať najmenším pacientom jednotlivé medicínske  úkony, ktoré ich čakajú na nemocničnej pôde, tak videá, ako aj knižky sú naozaj skvelým nástrojom.  Deti majú prirodzené obavy z toho, čo ešte nezažili a nepoznali. Strach z neznáma nepomáha krehkej detskej psychike, preto veríme, že  novým  komunikačným prístupom dokážeme deti presvedčiť, že nemocnice sa netreba báť,“ hovorí o význame edukovania aj prostredníctvom knižiek prednostka najväčšej detskej kliniky na Slovensku - Detskej kliniky LF UK a NÚDCH,  prof. MUDr. Ľudmila Podracká CSc.

 

img

 

Knihy poskytujú komplexný prehľad o chode nemocnice a práci lekárov, a sú tak skvelým čítaním pre všetkých malých pacientov, ktorých čaká v nemocnici nejaký zákrok, idú navštíviť zraneného kamaráta, alebo ich len zaujíma, ako to v takomto zariadení funguje.

 

Knihy budú súčasťou detských kútikov a knižníc na všetkých oddeleniach NÚDCH. Rodičia si ich môžu spolu deťmi počas hospitalizácie požičať a spoločne si tak prejsť pomocou obrázkov hospitalizáciu, či návštevu lekára.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies