Domov » Žurnál+ » Autor: Jana Krištofík Lepejová

Žurnál+

Tajuplná vodomaľba: Kapitola 21, Brezový les akvarelovou špongiou

Jana K. » Návody / 2019-10-12 07:00:02 /  13 komentárov / 44 lajkov

Na úvod

Ahojte akvarelisti, dnes mám pre vás po dlhšej prestávke pripravenú peknú a jednoduchú jesennú maľbu. Po pauze opäť rada "nabehnem" na tvorbu Tajuplnej vodomaľby, blíži sa obdobie vianočných pohľadníc a rôznych sezónnych nápadov, na čo sa veľmi teším. A čo sa práve deje v ateliéri tento mesiac? Čaká nás Deň otvorených ateliérov a môj ateliérik budete môcť navštíviť už v sobotu, 19. októbra v Modre a okolí, od 10:00 do 21:00 - dvere budú otvorené každému. Okrem toho sa už po tretí rok zapájam do celosvetovej "art challenge" zvanej Inktober a denne spolu s tisíckami ľudí kreslím miniilustráciu tušom od začiatku až do konca októbra. Výzva je zaberačka, tento rok sa pripojilo aj niekoľko mojich pravidelných akvarelistiek a už teraz vidíme výsledky a pokrok v kresbe :)


♥♥♥

(niektoré práce z posledných Inktóbrových dní)

Predchádzajúce články zo série Tajuplná vodomaľba nájdete TU :)

______________

Na dnešnú techniku budete potrebovať akvarelové farby, papier (aspoň 300g/m, v ideálnom prípade 100% bavlna), akvarelový štetec, maskovacia páska, pohár s vodou, papierové utierky, podložku a trocha kuchynskej soli. Pridáme aj morskú špongiu na akvarel, tá bude pre dnešný obrázok kľúčová.

1. Papier pevne prilepíme na podložku alebo pracovný stôl po všetkých štyroch stranách. Páska musí byť poriadne pritlačená, ak sa nám počas maľby dostane voda s farbou pod pásku, obrázok sa začne odlepovať a nebude rovný. Ja nerada dodatočne maľby žehlím, takže sa snažím byť v tomto kroku čo najdôslednejšia.

Nanesieme prvú vrstvu veľmi zriedenej farby na celý papier a takto vytvoríme podklad - ja som použila jemnú fialovú, žltú a modrú farbu na prvú lazúru. Necháme uschnúť a na suchý papier prilepíme niekoľko pásov maskovacej pásky - tieto budú predstavovať jednotlivé brezové stromy. Pásku môžete aj jemne vyformovať nožnicami alebo prerezať napoly, ako som spravila ja, aby som vytvorila rôznorodejšie tvary. Nezabudnite pevne pritlačiť :)

2. Ak je páska na mieste, môžeme nanášať intenzívnejšie farby pozdĺž celého obrázka. Použila som žltú, pyrolovú červenú a neutrálny odtieň (to je tá tmavá fialkastá farba v spodnej polovici), netreba si dávať pozor na maľbu precíznej hladkej lazúry, farbu môžete naniesť voľne, iba si dajte pozor, aby ste použili dostatočné množstvo vody. Ak je vaša farba prihustá a nepriesvitná, pripravíte svoju maľbu o akvarelovú priezračnosť. Farbu ešte za mokra trochu posoľte kuchynskou soľou a nechajte ju aspoň 5 minút rozpúšťať.

Nechajte vyschnúť alebo usušte fénom. Oprášte zvyšnú soľ preč z papiera a jemne odstráňte maskovaciu pásku. Ak používate hladší papier, páska by mala zakryť celé telo stromu bez zatečenia, ja som neprezieravo použila hrubozrnný papier s vysokou textúrou a výsledkom bolo zatečenie farby pod niektoré časti pásky. Maľbu som chcela v tomto štádiu začať nanovo, no po dôkladnejšom pohľade som si všimla, že zatečené miesta napodobňujú reálne brezy a miesta, kde je kôra suchšia a tmavšia. Pri akvarelovej technike sa vždy učíme zakomponovať "nehodu" takým spôsobom, aby sa nakoniec stala výhodou :)

3. Po stiahnutí pásky sú kmene stromov stále veľmi ploché, tmavšou farbou a menším štetcom ich treba po stranách vytieňovať - kmene tak budú pôsobiť oblejšie. Dokreslite jemné jednoduché detaily na kmeňoch, akými sú zárezy v kôre a miesta, z ktorých vyrastajú vetvy. Ak sa vám nebude pozdávať kontrast medzi kmeňmi stromov a pozadím, je tu vždy možnosť pridať ďalšiu vrstvu tmavšej farby pomedzi stromy a farebný rozdiel prehĺbiť - toto som musela spraviť aj ja vo svojej maľbe (ako uvidíte na videu). Našťastie môj bavlnený papier dodatočné namáčanie a presúšanie vydrží.

Najzábavnejšou časťou je určite tá so špongiou. Špongiu namočte do farby a odtlačkami vytvorte lístie. Intuícia vám najlepšie povie, akú farbu použiť a kam pridať odtlačky. Pri tomto procese si vždy najlepšie oddýchnem :)


4. Posledné detaily a máme hotovo - jemným štetcom namaľujte pár vetvičiek tmavšou farbou. Po usušení celej maľby som farebnými ceruzkami prikreslila pár detailov a svetlých línií - a môj jesenný brezový les je na svete! 

Verím, že ten váš bude ešte krajší! Ak máte chuť si techniku vyskúšať, rada sa dozviem, ako sa to podarilo - napíšte mi komentár :) 

V ateliéri AKVARELA budeme maľovať brezový les spolu (ak by sa vám nedarilo doma), na niekoľkých jesenných miniworkshopoch v októbri a novembri. Termíny (hoci väčšina už je plná) nájdete TU

______________




______________


Veľmi sa poteším, ak článok ohodnotíte komentárom, "lajkom" a položíte akékoľvek otázky, ktoré k téme máte. ♥♥♥

______________
Autorka článku - Jana Lepejová (Jane-Beata), výtvarníčka a lektorka workshopov AKVARELA

Komentáre

a_la_mimi paráda, určite vyskúšam. Tieto tvoje žurnály sú perfektné. Zatiaľ som skúšala magnóliu a tá išla ako darček k narodeninám :)

2019-10-08 14:06:011x

Jane-Beata @a_la_mimi to som rada, že sú užitočné! Určite sa darčeku potešili :)

2019-10-08 14:08:17

a_la_mimi jasne, mamina mala veľkú radosť

2019-10-08 14:16:441x

eko.brnka Krásne, s takou ľahkosťou napísaný žurnál, že to musí v každom prebudiť pocit, že sa mu to podarí... aj takým ako ja, bez skúseností s akvarelom :)

2019-10-08 18:29:281x

MinerWe Wau, krása. Radosť sledovať .

2019-10-12 10:08:452x

d-u-1685007142 Krásny postup

2019-10-12 14:03:431x

S_ako_sperk Pozrela som len videjko... krásne a inštinktívne maľovanie! Ešte mať tak Brezový háj od Vás v originály kúpený ;)

2019-10-12 20:43:20

paradnica krasa :)

2019-10-21 11:15:02

a_la_mimi chcem sa spýtať, mám problém s tým, že keď odlepujem pásku, tak mi poškodzuje papier. Je to nekvalitou papiera alebo príliš lepivou papierovou páskou ? Akože ide to opraviť a nevidno to až tak, ale aj tak mi to vadí, najmä na konci keď odlepujem okraje

2019-11-05 09:28:34

Jane-Beata @a_la_mimi Je to nekvalitným papierom, na 100% bavlnenom papieri sa nám to nestáva. Môže to byť ale aj prirýchlym strhnutím pásky, prípadne ak náhodou nalepíte pásku na trochu vlhký papier. Najčastejší dôvod je ale papier :)

2019-11-05 09:36:221x

a_la_mimi @Jane-Beata myslela som si. Lebo mám pre začiatky taký lacnejší. Tak aspoň viem v čom je problém. Ďakujem

2019-11-05 10:02:40

Jane-Beata Kedykoľvek :)

2019-11-05 10:03:34

Eko.Tamara Bolo mi potešením si namaľovať pod tvojím vedením brezový les. Bol to obohacujúci zážitok. Ďakujem veľmi pekne zaň a teším sa na ďalšie príležitosti...

2019-12-22 23:44:11

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - WORKSHOP akvarelovej maľby, úvodný kurz - 9847892_WORKSHOP akvarelovej maľby, úvodný kurz by Jane-Beata
 8 komentárov
 Páči sa 110 ľudom
63 €
 - WORKSHOP akvarelovej maľby, KVETY (kurz) - 9847877_WORKSHOP akvarelovej maľby, KVETY (kurz) by Jane-Beata
 2 komentárov
 Páči sa 45 ľudom
49 €
 - MINIWORKSHOP akvarelovej maľby, JESEŇ - 10994326_MINIWORKSHOP akvarelovej maľby, JESEŇ by Jane-Beata
 Páči sa 35 ľudom
22 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »