Nikon predstavil lacnejšiu bezzrkadlovku s drobnými kompromismi

Nikon Z 50 si musí vystačiť s menším CMOS snímačom a chýba mu aj odolnosť voči vode. Napriek tomu ponúka veľmi zaujímavé parametre, ktorým zodpovedá aj cena.

11.10.2019 15:15
Nikon, Z50, smartfón, telefón, mobil Foto:
Nikon Z50 má výklopný displej.
debata

Nie, že by sa zrkadlovkám zrovna nedarilo, no ich výrobcovia už narážajú na technologické limity, ktoré im bránia inovovať. Viac priestoru na inovácie majú predsa len v segmente bezzrkadlových fotoaparátov, ktoré si už v posledných rokoch nezaslúžia len prívlastok „kompakty“. Ani zďaleka totiž nie sú tak kompaktné, aj keď oproti zrkadlovkám majú výraznú hmotnostnú rezervu.

Bezzrkadlové fotoaparáty sa tešia čoraz väčšej obľube aj medzi náročnejšími fotografmi. Profesionáli si ich ale stále kupujú len ako sekundárny či náhradný foťák. Nikon je jednou z firiem, ktoré sa snažia ukázať, že podobné foťáky toho zvládnu oveľa viac, a zároveň nestoja dvesto, tristo či päťsto eur. Ich cenovka sa môže pokojne vyšplhať aj na dve-tri tisícky.

Lacnejší variant bezzrkadlového „kompaktu“

V týchto dňoch Nikon predstavil nový bezzrkadlový fotoaparát formátu DX – Nikon Z 50, ktorý vychádza z full-frame modelov Z6 a Z7. Telo fotoaparátu bude Nikon predávať za 889 eur. Za 1039 eur záujemca získa kompakt s ultraľahkým objektívom 16–50 mm s hmotnosťou len 135 gramov a bajonetovým adaptérom. S adaptérom, základným objektívom a navyše aj teleobjektívom 50–200 mm bude Nikon Z 50 v predaji za 1289 eur.

Fotoaparát má CMOS snímač s 20,9 Megapixelmi a procesor Expeed 6. Zaujímavosťou je tiež ostriaci systém, ktorý nezaostruje len podľa stredovej matice, ale má až 90-percentné pokrytie vrátane strán. To ocenia najmä športoví fotografi. Foťák si poradí s 11 snímkami za sekundu a snímač dokáže štandardne pracovať s citlivosťou ISO 100 až ISO 51 200. Nikon sa snaží prilákať aj mladých tvorcov videa, ktorým zas ponúkne možnosť natáčať videá v 4K rozlíšení s 30 snímkami za sekundu alebo Full HD so 60 snímkami za sekundu.

Telo z horčíkovej zliatiny mu nechýba, vodeodolnosť áno

Napriek niekoľkým kompromisom sa Nikon neulakomil na lacnom plastovom tele, ale foťáku doprial telo z horčíkovej zliatiny, ktoré by malo byť primerane odolné. Výnimkou je zadná plastová časť, v ktorej sa nachádza výklopný displej s 3,2-palcovou dotykovou plochou. Displej sa nevyklápa dohora, či do strán, ale o 180 stupňov do spodnej strany. Znamená to, že pri fotení autoportrétov sa displej nachádza pod foťákom. Na zadnej strane sa tiež nachádza elektronický hľadáčik.

Nikon sa so základným modelom vrátil k vstavanému blesku, ktorý vyšším modelom chýbal. Namiesto vyklápacieho blesku je ale stále možné použiť aj veľký blesk za pomoci konektoru na hornej časti foťáku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #kompakt #fotoaparát #zrkadlovka #bezzrkadlovka #Z50