Svetový deň reumatizmu: Patrí tým, ktorí trpia, ale aj tým, ktorí pomáhajú

Reuma patrí medzi najbolestivejšie chronické ochorenia. Trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov a nevyhýba sa ani známym osobnostiam. Speváčku Edith Piaf a maliara Auguste Renoira okrem talentu spájala, rovnako ako milióny ľudí po celom svete choroba, ktorej sa ľudovo hovorí reuma.

11.10.2019 15:49
reuma Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tomuto bolestivému ochoreniu patrí aj svetový deň – 12. október. Témou tohtoročných podujatí a kampane je kvalita života ľudí s reumatickými ochoreniami v zrelom veku, možnosť ich pracovného uplatnenia na trhu práce, ale aj význam dobrovoľníctva pre pacientov s reumatickými ochoreniami.

Príčina vzniku reumatických ochorení nie je známa. Predpokladá sa, že istú rolu pri jej vzniku zohrávajú genetické faktory, hormonálne zmeny, ale aj stres a fajčenie.

10 varovných faktov o reume

  • Nesúvisí s vekom!
  • Môže sa objaviť kedykoľvek, aj u mladších ľudí vrátane detí.
  • Spúšťačom býva nevyležané prechladnutie či infekt dýchacích i močových ciest.
  • Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje chronický zápal kĺbov. Bez správneho pohybu vedie zápal k strate sily a mobility.
  • Jeden z najjednoznač­nejších symptómov reumy je ranná stuhnutosť.
  • Trikrát častejšie postihuje ženy medzi 20. a 50. rokom života.
  • Na Slovensku trpí reumatoidnou artritídou okolo 50 000 ľudí.
  • Vo svete je 350 miliónov reumatikov.
  • Život s reumou prináša aj emocionálne zmeny – depresie, stratu nádeje,  myšlienky na smrť.

Zdroj: nurch.sk

Do skupiny reumatických ochorení patrí viac ako 150 druhov chorôb. Medzi základné zápalové reumatické ochorenia patrí juvenilná idiopatická artritída, reumatoidná artritída, psoriatická artritída a Bechterevova choroba. Ochorenia sú často bolestivé, nepriaznivo ovplyvňujú funkčné schopnosti a kvalitu života pacientov. Niektoré z nich postihujú aj iné orgány. Okrem kĺbov môže reuma postihnúť srdce, pľúca, obličky, ale aj kožu.

Spoločným menovateľom reumatických chorôb je zápal kĺbu, bolesť kĺbov, opuch a následná ranná stuhnutosť. Dochádza tiež k pomerne rýchlemu poškodeniu bedrového kĺbu.

Včasná diagnóza je základným predpokladom na spomalenie progresu ochorenia. Od prvých príznakov však často ubehne aj niekoľko rokov, kým človek vyhľadá odbornú pomoc.

Liečebné metódy sa za ostatné roky zdokonalili, a aj keď sa reuma zatiaľ nedá vyliečiť, hlavnou snahou lekárov – reumatológov je, dostať pacienta do remisie. Zvyčajne je to dlhá cesta od stanovenia diagnózy až po určenie správneho typu liečby.

Ciele tohtoročnej kampane Svetového dňa reumatizmu:

  • Zdravý pohyb s dôrazom na prevenciu negatívnych dôsledkov reumatických ochorení(RO).
  • „Pohnime sa s reumou!“ – nordic walking pomáha reumatikom
  • Zdôrazniť význam pracovného uplatnenia ľudí s RO na ich kvalitu života.
  • Zvyšovať povedomie o význame dobrovoľníctva a činnosti pacientskych organizácií. RO postihujú viac ako 120 miliónov Európanov, vážne ovplyvňujú kvalitu života každého štvrtého človeka. Na Slovensku je to približne 50 000 občanov. Reumatické ochorenie môže prepuknúť v každom veku – i u detí, či mladých ľudí.

Podujatia Svetového dňa reumatizmu 2019 na Slovensku

Hlavný program Svetového dňa reumatizmu (SDR 2019) bude v Piešťanoch – v známom kúpeľnom meste všetkých reumatikov. Ako výraz podpory reumatikom budú na modro nasvietené dominanty kúpeľného mesta.

11. október o 14.00 h. Odborný seminár v NÚRCH Piešťany „Od teórie k praxi 3“

12. október od 14.00 h. V rámci projektu „Pohnime sa s reumou!“ pokračuje celoslovenské stretnutie walkerov, reumatikov i nereumatikov – chodcov s nordic walking paličkami aj s inštruktážnou lekciou. Trať pre walkerov bude mať štart na zadnej terase hotela Magnólia a bude pokračovať cez Krajinský most smerom na Kúpeľný ostrov ku Kolonádnemu mostu smerom do mesta a pri soche Barlolamača na konci mosta smerom späť ku hotelu Magnólia. Walkeri, ktorí budú chcieť podporiť pomoc reumatikom, môžu sa registrovať. Dostanú štartovné číslo. Na trati budú dve stanovištia, kde sa v súťaži dozvedia veľa zaujímavých informácií. Výnos so štartovného bude použitý na činnosť Ligy proti reumatizmu a Klubu Kĺbik, aby mohli pomáhať ľuďom s reumatickými ochoreniami.

Súčasťou programu SDR 2019 bude aj slávnostné vyhodnotenie novinárskej súťaže KROK 2018 (11. ročník)

Dvakrát do roka vydáva Liga proti reumatizmu informačný bulletin, ale aj rôzne iné brožúrky. Viac o nás sa môžete dozvedieť aj tu: www.mojareuma.sk .

Príznaky, ktoré by ste si mali všímať

  • prvými príznakmi reumatoidnej artritídy sú bolesti kĺbov, celková slabosť, únava, zvýšenie teploty a opuch kĺbov
  • bolesť kĺba sa objavuje v priebehu dňa i v noci, ráno má pacient pocit stuhnutých kĺbov

u viac ako polovice pacientov je začiatok choroby pomalý, plazivý, u 30 až 40 % rýchly priebeh býva rôzny, najčastejšie sa strieda obdobie zhoršenia s obdobím zníženej zápalovej aktivity

  • asi 20 % pacientom sa reuma trvale zhoršuje a je jej liečba je neúčinná
  • najčastejšie sú postihnuté kĺby na prstoch rúk, nôh, zápästia a kolená, ale častý je aj zápal ostatných kĺbov končatín. Postihnuté kĺby sú bolestivé, horúce, pri pokračovaní zápalu sa vyvíja poškodenie kĺba, ktoré sa prejavuje zhrubnutím, obmedzenou pohyblivosťou, nestabilitou, deformitami alebo postupným stuhnutím kĺba. Zápal prebieha v kĺbovej blane, poškodzuje kĺbovú chrupku aj priľahlú kosť. V závažných prípadoch kĺbová štrbina zanikne a kĺb je nepohyblivý
  • u pacientov s vysokou zápalovou aktivitou a postupne sa zhoršujúcou sa chorobou porucha kĺbovej funkcie spôsobuje zníženú pohyblivosť pacientov a ťažkosti pri fyzickej aktivite a aj pri bežných denných činnostiach ako je obliekanie, osobná hygiena, chôdza po schodoch nastupovanie vystupovanie z auta, otváranie vodovodných kohútikov, krájanie chleba a podobne. Tým sa znižuje kvalita života pacientov. Porucha funkčnej spôsobilosti pohybového aparátu pri 10 ročnom trvaní choroby vedie k invalidite až u 50 % postihnutých
  • najčastejšími mimokĺbovými príznakmi choroby sú reumatoidné uzlíky – najčastejšie v podkoží v okolí kĺbov, zápaly ciev, pohrudnice, osrdcovníka a postihnutie pľúc
debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #reuma #chronické ochorenie