VIDEO: Traja astronauti sa z orbity vrátili domov: Pristáli na nezvyčajnom mieste

NETKY.SK • 11 Október 2019, 14:00 • 2 min
VIDEO: Traja astronauti sa z orbity vrátili domov: Pristáli na nezvyčajnom mieste

S modulom lode Sojuz MS-12 podľa plánu pristáli ruský kozmonaut Alexej Ovčinin, americký astronaut Nick Hague a prvý kozmonaut Spojených arabských emirátov (SAE) Hazza Mansúr. K dosadnutiu na step v Kazachstane došlo pomocou padákov. Trojica sa tak vrátila zo svojej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde naďalej zostáva ich šesť kolegov.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok 3. októbra sa kozmická loď Sojuz MS-12 s Ovčininom z ruskej agentúry Roskosmos, Hague z amerického úradu NASA a Mansúrím zo SAE na palube najprv od ISS zdarne odpojila.

 

Spustenie motorov, aby plavidlo opustilo svoju obežnú dráhu a mohlo sa vrátiť späť na Zem, prebehlo podľa plánu o 12:06 nášho času.

 

 

Zhruba o 12:34 sa loď 40 kilometrov nad atmosférou rozdelila na tri moduly, pričom posádka bola v tom zostupovom, ktorý je opatrený tepelným štítom. U ďalších dvoch, orbitálneho a servisného, ​​prebehla riadená deštrukcia.

 

 

Ako potvrdila ISS na svojom Twitteri, o 12:59 došlo k pristátiu oných troch ľudí v kazašskej stepi. Loď na zemský povrch mäkko dosadla pomocou padákov. Tie sa otvorili po prechode atmosférou asi 11 kilometrov nad povrchom.

 

 

Potom sa má trojica vrtuľníkom dopravená do kazašského mesta Karaganda na malé zotavenie, odkiaľ potom Hague lietadlom od NASA zamieri do Houstonu v Spojených štátoch a Ovčinin s Mansúrím do ruskej výcvikovej základne vo Hviezdnom mestečku pri Moskve.

 

Stanicu už velí Talian

 

O deň skôr, v stredu 2. októbra, odovzdal Ovčinin velenie stanice talianskemu kolegovi Lucovi Parmitanovi z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Na ISS s Parmitanom ďalej zostávajú astronauti NASA Christina Kochová, Jessica Meirová a Andrew Morgan, i ruskí kozmonauti Alexander Skvorcov a Sergej Skripočka.

 

 

Mansúr na ISS dorazil večer 25. septembra pomocou lode Sojuz MS-15 spolu so Skripočkom a Meirovou. Bolo v pláne, že pobyt arabského kozmonauta bude iba osemdňový a 3. októbra sa s ďalšími dvoma členmi posádky, Ovčininom a Hagueom, vrátia späť na Zem. Títo dvaja teraz na orbitálnom laboratóriu pôsobili 203 dní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies