Nahraďte biely cukor prírodnými sladidlami

NETKY.SK • 11 Október 2019, 13:00 • 2 min
Nahraďte biely cukor prírodnými sladidlami

Biely cukor je už pár rokov pod paľbou kritiky. Ak sa to s ním preháňa, prináša kilá navyše a kazia sa po ňom tiež zuby. Sladkej chuti sa napriek tomu nemusíte úplne vzdať. Skúste nahradiť rafinovaný cukor prírodnými sladidlami.

slovakia

left justify in out

Brezový cukor alebo tiež Xylitol, vzhľadovo aj chuťovo je takmer rovnaký ako klasický kryštálový cukor, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je výrazne odlišný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, odkysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. 

 

Zabezpečuje a udržiava optimálnu kyslosť organizmu, čo je podstatou zdravého životného štýlu. Mierne zásaditý Brezový cukor Pozitívne ovplyvňuje celý tráviacich cyklus a alkalizuje organizmus.Prirodzeným sposobom podporuje činnosť čriev, zabraňuje vzniku zápchy, čím napomáha vyprázdňovaniu usadenín a jedov, čiže očisťuje - detoxikuje organizmus. Navyše má veĺmi nízky glykemický index.

 

img

 

Melasa je jednou z najlepších a najzdravších náhrad rafinovaného cukru. Jedná sa o hnedo-čierny sirup vyrobený z repy alebo cukrovej trstiny. Najväčšou výhodou melasy je nízky obsah sacharidov (až o 50 % menej ako v bežnom rafinovanom cukre). Vďaka šetrnému spracovaniu je navyše melasa plná prospešných látok.

 

Možno vás prekvapí, že patrí k najbohatším prírodným zdrojom železa (ideálny ako prírodný liek na anémiu). Ďalej obsahuje veľké množstvo vápnika, fosforu, zinku a trebárs aj chrómu. V melase nájdeme tiež značné množstvo vitamínu B, vitamínu C aj kyseliny listovej.

 

Med je dobre známou a rozšírenou prírodnou náhradou bieleho rafinovaného cukru. Je zložený predovšetkým z jednoduchých cukrov fruktózy a glukózy, ďalej potom z vody, vitamínov, minerálov, enzýmov, polyfenolov a ďalších látok.

 

Má antibakteriálne účinky, pomáha mierniť kašeľ, zlepšuje spánok a obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov, ktoré napomáhajú v boji proti oxidačnému stresu a zápalom.

 

img

 

Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora cukrového. V Severnej Amerike sa konzumuje už po mnoho storočí a odtiaľ sa rozšíril aj do Európy. Nie je náhodou, že Kanada má na vlajke javorový list.

 

Sirup obsahuje cenné minerálne látky, predovšetkým mangán a zinok. Mangán má vplyv na celý rad fyziologických pochodov v tele človeka. Podieľa sa na metabolizme cukrov, cholesterolu a aminokyselín, ďalej na vývoji chrupavky a kostí, na funkciu pohlavných žliaz alebo na činnosti nervovej sústavy. Zinok ovplyvňuje metabolické pochody v tele a imunitný systém. Sirup pôsobí aj ako antioxidant v ochrane pred škodlivými voľnými radikálmi.

 

V obchode nezabudnite pozorne čítať etiketu, aby ste si nekúpili miesto čistého javorového sirupu sladidlo s obyčajnou príchuťou obsahujúce nadbytok rafinovaného cukru alebo kukuričný sirup s vysokým podielom fruktózy.

 

Kokosový cukor sa stáva čím ďalej obľúbenejším prírodným sladidlom. Vyrába sa zo sladkého nektáru kvetov kokosových paliem. Zahrievaním sa odparuje voda, čím vznikajú malé hnedé kryštáliky sladkej chuti s karamelovým nádychom. Na rozdiel od bieleho cukru alebo kukuričného sirupu, ktoré dodávajú telu len "prázdne" kalórie, obsahuje aj ďalšie živiny.

 

Z významných minerálov je to predovšetkým železo, zinok, vápnik a draslík. Popri mastných kyselín a antioxidantov obsahuje aj inulín, ktorý spomaľuje vstrebávanie glukózy, preto má nižší glykemický index ako bežný biely cukor. Posilňuje imunitu a kosti, má antivírusové a antibakteriálne účinky, je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení a anémie.

 

Datľový sirup poslúži ako chutná alternatíva sladenie treba raňajkové kaše, bieleho jogurtu alebo dezertov. Má priaznivé účinky na trávenie, upokojuje nervový systém a priebežne dodáva telu energiu. Obsahuje železo, horčík, draslík a ďalej vitamíny B. Ľahko si ho tiež pripravíte doma iba z dvoch surovín, z mäkkých vykôstkovaných datlí a z vody.

 

img

 

Agávový sirup bol jednu dobu obľúbený u zástancov zdravej výživy vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu. Avšak jeho účinky na ľudský organizmus sú v poslednej dobe diskutovanou témou a niektoré jeho zložky nie sú ešte dostatočne zmapované.

 

Preto pri sladenie agávovým sirupom buďte radšej triezvi. Vysoký podiel fruktózy (70 až 90%) z neho robí najsladšie sladidlo zo všetkých sirupov. Nemal by byť preto zaraďovaný do jedálnička v nadmernom množstve. Pri detox a ozdravných kúrach by sme ho odporúčali vynechať rovnako ako rafinovaný cukor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona