listy na strome
Galéria (5)

Ako zistíte, že vašim rastlinách chýbajú stopové prvky?

Nielen makro-, ale aj mikroživiny môžu spôsobiť problém pri pestovaní rastlín. Rastliny ich potrebujú v podstatne menších množstvách ako makroživiny, ale v prípade nedostatku sa to môže na ich raste, vzhľade či úrode prejaviť. K dôležitým mikrioživinám patrí bór, meď, železo, mangán, molybdén a zinok. Hovorí sa im aj stopové prvky.

Galéria

listy na strome
listy na strome
listy na strome
listy na strome

Zinok

Je dôležitý na regulačné procesy rastlín, jeho nedostatok v rámci absencie mikroživín je najčastejší. Hlavným prejavom nedostatku zinku je žltnutie medzi žilami nových listov – chloróza, staršie listy zvyčajne nemajú žiadne poškodenie. Koncové listy môžu tvoriť ružicu.

Rastlinám pomôžu prípravky s obsahom zinku.

Bór

Nedostatok bóru sa prejavuje slabým kmeňom alebo hlavnou stonkou a slabým rastom koreňov. Koncové púčiky a pučiace listy môžu odpadávať, odumierať, plodnosť je nízka. Každá rastlina potrebuje bór na delenie a vývoj buniek. I keď je tento problém častý, môže trvať dlhšie obdobie, kým ho spozorujete. Je vhodné dať si urobiť rozbor pôdy.

Čo pomôže? Prípravky s obsahom boraxu alebo borátu.

listy na strome
Zdroj: istock

Meď

Meď hrá dôležitú úlohu v metabolizme rastlín, jej nedostatok sa prejavuje len zriedkavo. Príznaky nedostatku medi: spomalený rast, deformácie stoniek a listov, zlá kvalita peľu, tmavozelená farba najmladších stebiel.

Pomôžu zlúčeniny s obsahom medi (spoznáte ich aj podľa slova „cupric“ alebo „cuprous“ v zložení) Pozor, pri vyšších koncentráciách je toxická, stačí veľmi málo postupujte podľa návodu na prípravku!

listy na strome

Mangán

Nedostatok mangánu sa prejaví spomaleným rastom, svetložltou farbou mladších listov, špeciálne medzi žilami. Vytvárajú sa tmavé alebo mŕtve miesta, Listy, výhonky a plody sú menšie, rastlina stráca schopnosť kvitnúť. Príčinou nedostatku mangánu v pôde môžu byť ťažké nepriepustné pôdy, alebo vysoké pH pôdy.

Čo pomôže? Prípravky, ktorých zloženie obsahuje slová „mangán“ alebo Mn.

listy na strome

Molybdén

Ak ho má rastlina nedostatok, staršie listy získavajú žltú farbu, ostatné budú svetlo zelené, časté sú svetlé škvrny na okrajoch. Môže sa vyskytnúť aj zúženie a deformácie listov. Niekedy sa prejavy nedostatku molybdénu zamieňajú za prejavy nedostatku dusíka. V skutočnosti rastliny potrebujú molybdén, aby vedeli správne využiť dusík z pôdy. Najčastejšie býva nedostatok tohto stopového prvku v pôdach, ktoré sú kyslé.

Vyhľadajte prípravky s obsahom molybdátu alebo molybdénu, vhodné pre vaše rastliny.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.