Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Cuketové halušky

Cuketové halušky

Halušky sú ďalší vďačný spôsob, ako dostať do dieťaťa zeleninu. :) Tieto robievam pre celú rodinu a do cesta, okrem cukety, dávam aj zemiak. Chutí nám to tak lepšie. Používam ich pokojne ako prílohu k perkeltu a podobne, ale aj samostatne - s Lučinou, bryndzou, tvarohom či tak, ako na fotke - s domácim vajíčkom. Najmenším deťom od roka by som k nim dala len naparenú zeleninu a vynechala cesnak, od roka a pol už môžu aj takéto.

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1,5  baby cuketa
1  malý zemiak
2-3 ks  prepeličie vajce
 štipka soli
(1  malý strúčik cesnaku)
 hladká biela špaldová alebo polohrubá múka podľa potreby
1 ČL  ghí
 vajce na podávanie

Postup prípravy

Podobný recept mám aj na stránke s "dospeláckymi" receptami - tu.

Ak by ste chceli urobiť menšie množstvo, odporúčam prepeličie vajíčka (1 slepačie je asi ako 4 prepeličie), ktoré sú zdravšie a nemusíte riešiť veci ako polovica vajíčka. :). Alebo ich môžete urobiť úplne bez vajca, pričom bude treba viac múky. V tejto podobe je to však jedno, keďže halušky som na záver podávala s vajcom. ;)

Cuketu aj zemiaky najemno nastrúhame (strúhadlo na syr), osolíme pridáme vajce a premiešame. Keďže cuketa je chuťovo trochu nevýrazná, haluškám prospeje pridať aj prelisovaný cesnak. Podľa potreby dosypávame múku. Musí vzniknúť typické haluškové cesto. Ak si nie ste istí, otestujte 1 halušku a keď sa nerozpadne, múky je dosť.

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu s trochou soli a cez haluškovač robíme halušky. Keď vyplávajú hore, ešte minútku povaríme a potom vyberieme pomocou sitka do hrnca. Omastíme ghí alebo olivovým olejom, prípadne maslom. Tesne pred obedom odoberieme časť halušiek do menšieho hrnca alebo panvice, pridáme ešte trošku tuku, rozklepneme vajíčko, premiešame a na slabšej teplote varíme, kým vajce prestane byť tekuté. K tomu nakrájaná čerstvá zelenina a chutný obed či večera pre malého stravníka je na svete. :)

 

Tip: Ak by malo vaše dieťa problém so zelenými haluškami, cuketu vopred olúpte. Ja robievam aj zo žltej cukiny a v tom prípade majú totožnú farbu, ako zemiakové. :)

Tip 2: Halušiek bude určite viac ako jedna porcia. Buď sa najete aj vy, alebo ich môžete dať do mrazničky. Sú v pohode aj po rozmrazení.

10. 10. 2019 7:18

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

Recepty pre deti

Blog môžeš sa vydávať

V tejto sekcii nájdete recepty pre deti cca od 1 roka, keď už kašovité príkrmy začínajú striedať jedlá podobné dospeláckym. Až vtedy varenie konečne začína byť zábava. A niekedy aj výzva, keď sa snažíte do vášho batoľaťa natlačiť napríklad zeleninu, kým ono by vyžilo z ryže a banánu. Recepty vychádzajú z toho, čo je vhodné a zdravé pre maličké deťúrence. Držia sa týchto zásad:

- žiadny cukor ani iné sladidlá
- ľahko stráviteľné, nie prekombinované jedlá
- hlavne lokálne potraviny, minimum exotiky a potenciálnych alergénov

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty