Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Jedinečná Baterkáreň spája dobré veci

Tiež ste v depkách z toho, kam to s našou planétou speje a trápi vás ľudská ľahostajnosť? Poznám miesto, kde prídete na iné myšlienky.

Jedinečná Baterkáreň spája dobré veci

Keď som necelý rok dozadu písala článok o bezobalových obchodoch a ekofriendly prevádzkach na Slovensku, bolo mi celkom ľúto, že u nás v Trnave nič také nemáme. Odvtedy sa toho zmenilo veľa. Máme tu dokonca tri bezobalové obchody s váženými potravinami, o ktorých už čoskoro budem môcť povedať, že v nich pravidelne nakupujem. :) Zatiaľ tých nákupov bolo len zopár, ale zato poriadnych. Len nedávno, v septembri, však vznikol celkom unikátny priestor a koncept, ktorý spája viacero oblastí, týkajúcich sa udržateľného životného štýlu. Presne to treba, ak chcete niečo zmeniť a žiť naozaj zodpovedne k životnému prostrediu. Aby uvedomelosť bola viac než len kovová slamka v drinku a hashtag na Instagrame.

Takmer všetok nábytok a vybavenie Baterkárne je z druhej ruky.

 

Miesto má originálny názov - Baterkáreň - čo Trnavčanom trochu zamotalo hlavy. Niektorí v nej hľadajú predajňu bateriek, ale už sa našlo aj zopár dyslektikov, ktorí si na ceduli prečítali bagetáreň a prišli si po dve šunkové. :)

Janka alebo Sima vám urobia dobrú kávičku a dostali sme aj jablko zo záhrady.

Spočiatku som si myslela, že ide len o čisto metaforický názov, ktorý vyjadruje, že si tam môžete pri dobrej káve, v dobrej spoločnosti, obklopení dobrými vecami a myšlienkami, dobiť baterky. Ale od Janky, ktorá je jednou z tvorkýň projektu, som sa dozvedela, že v týchto priestoroch mali kedysi bývalé Slovenské Telekomunikácie, ktorým budova patrí, sklad bateriek. Názov Baterkáreň jej tak jednoducho prischol. A to je super, lebo mám pocit, že všetky klasické názvy, vyjadrujúce bezobalovosť a šetrnosť, sa už minuli. ;)

Ako mama oceňujem detský kútik, lebo miest, kde si môžem v pokoji dať kafe a vypustiť dieťa je stále málo.

 

O ktorých priestoroch to vlastne hovorím? Sú v budove Átrium hneď za poliklinikou a vedie tam niekoľko ciest. Všetko je označené, aj keď ja som trochu poblúdila. Najlepšie je ísť od Tehelnej ulice.

V nákupnej zóne si môžete zadovážiť čapovanú eko drogériu, kozmetiku, aj rôzne bezobalové vychytávky.

 

V Baterkárni funguje občianske združenie SaUvedom, ktoré to celé poňalo ako komunitný priestor, rozdelený do niekoľkých zón. V dobíjacej zóne si môžete posedieť pri káve, limonáde alebo kakavku. Tu sa konajú aj rôzne worshopy a čítačky, pre deti je tu detský kútik. Ďalšia zóna je predajňa dobra, kam môžete priniesť pekné oblečenie a doplnky, ktoré už nepotrebujete. Následne to funguje ako sekáč, pretože tieto veci sa predávajú za symbolické ceny a až 75-percentný výťažok putuje na nejakú organizáciu alebo OZ. Tieto približne každé tri mesiace obmieňajú. Tretia zóna je nákupná a štvrtá bude požičovňa vecí, ktorá by mala fungovať od decembra. Požičať sa budú dať napríklad malé spotrebiče, ale aj náčinie na maľovku bytu, opravu bicykla, stan či karimatka na festival atď.

Karolka si vybrala tričko a jeho kúpou sme podporili mačičky z OZ Mačky Trnava.

 

Štvrtky sú v Baterkárni dobíjacie - venované debatám na rôzne príjemné i menej príjemné témy. Soboty patria swapom, teda vymieňačkám, oblečenia. Konajú sa tu aj rôzne workshopy, ako napríklad šitie vrecúšok zo záclon, výroba adventného kalendára a podobne. Všetko nájdete na ich Facebooku.

Vymeniť si môžete oblečenie, ale aj knižky, či dokonca izbovú rastlinu.

 

OZ SaUvedom organizuje aj podujatia mimo Baterkárne. Najväčšie je Barter Market, ktorý sa koná štyrikrát do roka. Hlavná myšlienka je dať veciam druhú šancu, teda nekupovať nové, ale už použité, pre niekoho nepotrebné, pre iného užitočné. Prinesiete veci, ktoré sú pekné a v dobrom stave, ale z nejakého dôvodu vám doma zavadzajú. Za ne dostanete špeciálne peniaze - uvedomáčiky, za ktoré môžete na Barter Markete nakupovať.

Za naše veci sme dostali 50 uvedomáčikov. Hor sa nakupovať!

 

Ďalší Barter Market bude zimný a mal by sa konať v decembri. Sledujte kanály SaUvedom a určite vám neunikne. ;)

10. 10. 2019 10:21 | Minimalizmus

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

Články

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty