Ak ste chceli nedávno využiť portál slovensko.sk, aby ste nemuseli chodiť po úradoch, možno vás odradila komplikovanosť systému. Tiež vás mohlo zaskočiť to, ak ste nemali so sebou čítačku na občiansky preukaz s elektronickým podpisom.

Už o dva mesiace bude komunikácia bežných ľudí i podnikateľov so štátnym webom jednoduchšia. „Od 1. decembra budete môcť mobil využívať na elektronické služby. Budete mať elektronickú dátovú schránku v mobile,“ prezradil Jaroslav Kmeť, generálny riaditeľ sekcie informačných technológií verejnej správy na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu na konferencii Datalan Digitálne mesto 2019. 

E-komunikácii sa už nevyhnete

Ešte väčšia zmena však čaká od budúceho roka právnické osoby. Dotkne sa to tých, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri. Od 1. júna 2020 ich čaká povinná aktivácia elektronických schránok, ktorá prináša povinnosť najmä pre úrady, aby s nimi komunikovali elektronicky. Úradné rozhodnutia im týmto budú doručované už len do e-schránky, nie listinne – poštou.

Prekážky očami praxe

Svoje o spomínanom portáli vie aj Jaroslava Lukačovičová, účtovná poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, ktorá využíva portál aj ako konateľka spoločnosti, aj ako živnostníčka.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa