Čo bolo prvé? Írska alebo škótska whisky?
10.10.2019 07:00
akt. 29.09.2020 05:25

Čo bolo prvé? Írska alebo škótska whisky?

6fotiek v galérii
Zdroj: nestville.sk
Uložiť článok
Viete, kto vyrobil prvú whisky na svete? Škóti alebo Íri? Tí sa o prvenstvo dodnes sporia, hoci posledné dôkazy hovoria viac v prospech červenovlasých bratov. Alebo, že by to boli už Mezopotámci? Poďme sa v krátkosti pozrieť na to, ako to celé začalo, aby sme sa dostali až k tomu, ako to robíme na Slovensku my. Cheers!

Proces destilácie, teda ohrievanie tekutiny na istý stupeň teploty, aby sa vyparovaním v nej oddelili jednotlivé látky, praktizovali vraj už starí Babylončania v Mezopotámii v druhom storočí pred našim letopočtom. Tí však zatiaľ destilovali len parfumy a aromatické látky. Niektorí vedci to popierajú, predstava je to však zaujímavá, čo poviete?

6fotiek v galériiZdroj: nestville.sk

Pár rokov a udalostí pridajme - starí Gréci v Alexandrii v prvom storočí nášho letopočtu uskutočňovali chemické destilácie. Wow! V deviatom storočí sa podľa vzoru gréckych bratov činili aj stredovekí Arabi. Dokonca sa o tom zachovali aj prvé písomnosti. Ale kde je ten alkohol? Na ceste.

V 12. storočí priniesli Arabi technológiu destilácie do Rímskej ríše, kde sa, pochopiteľne, naši hriešni európski predkovia dostali už aj k destilácii alkoholu, konkrétne vína. Vraj to ešte stále nebolo na svetské, bohémske účely, ale na lekárske - destilovaným vínom bojovali proti kolike a kiahňam. Účel svätí prostriedky!

6fotiek v galériiZdroj: nestville.sk

Kto z koho?

Je všeobecne známe, že whisky má keltský pôvod, ale ktorý z keltských národov sa môže pýšiť prvenstvom jej výroby?

Keď sa opýtate írskeho ľudu, rozpovedia vám príbehy írskych kresťanských mníchov, ktorí sa naučili techniku destilácie od Arabov už v prvom storočí nášho letopočtu. Destilovali vraj obilie s vodou a aj vďaka tomu prežili strastiplné cesty po svete. Existuje vraj záznam, že muž menom Pah-Dee vyrobil na írskom území prvú whisky ešte v období pred Kristom.

Pah-Dee destiloval obilie s vodou cez trstinu, bolo to však veľmi ostré, nazýval to ohnivou vodou. Bývalo mu z toho dokonca zle a preto musel často oddychovať. Informácia o Pah-Deem sa vraj našla počas výkopových prác neďaleko rieky Liffey v Írsku na sobej koži. Nikto však nevie, kde je tá koža dnes, preto je tento dôkaz irelevantný, najmä pre škótsku konkurenciu.

Keď sa však opýtate Škótov, kedy vznikla prvá whisky, tí vám odpovedia presne - vznikla v Škótsku v roku 1494. Dokazuje to aj záznam na ministerstve financií, ktorý hovorí o objednávke ôsmich toboliek sladu pre brata Johna Cora na výrobu “aqua vitae”, silného alkoholického likéru. Tu niet čo poprieť. :)

1:0 pre Írov

K škótskemu zdeseniu však existujú nové dôkazy o tom, že Íri boli predsa s výrobou whisky prví. Podľa informácií redaktora írskeho Whiskey magazínu Barryho Walsha existujú písomné záznamy o írskej whisky v kronike s názvom Annals of Clonmacnois z roku 1405.

V kronike sa píše, že župan oblasti Moytyreolas Richard Magrannell zomrel na Vianoce toho roku, pretože vypil príliš veľa aqua vitae, teda vtedajšej írskej whisky. Kronikár pridal k smutnej udalosti sarkastický komentár - pre Magrannella bola whisky nie tekutinou života, ale smrti.

Domáca, sladká domáca

Aj na Slovensku máme zo sveta whisky jeden unikát. Vedeli ste o tom, že v Starej Ľubovni stojí najstarší zachovaný liehovar na Slovensku z 18. storočia a je dokonca o sto rokov starší ako najstarší registrovaný liehovar v USA, kde vyrábajú aj nápoje svetoznámej značky Jack Daniels? Tak to už je niečo!

6fotiek v galériiZdroj: nestville.sk

Nielen Íri a Škóti majú záznamy! Tie naše hovoria, že už v roku 1747 sa časť voňavého čerstvého žita pestovaného pod hradom odovzdávala miestnym Gorzelnikom na pálenie Gorzalky – liehu z pšenice a iných obilnín. Žeby na našom území, rovno v Starej Ľubovni, vyrábali už v polovici 18. storočia pravú Gořalku? Nuž, asi to tak bude.

Ako to súvisí s whisky? Lieh sa na našom území vyrábal podobne ako whisky, ktorá sa vyrába asi takto: destiláciou zápary vyrobenej zo sladových obilnín s nesladovanými zrnami iných obilnín alebo bez nich, ktorá je zároveň nasýtená cukrami sladovou amylázou za prítomnosti iných prírodných enzýmov. Fermentuje pôsobením kvasiniek. Nerozumiete? Hlavne, že vám chutí!

Naši predkovia skladovali lieh v sudoch, hoci nie v dubových a nie tri dlhé roky. (Tieto kritéria pre whisky sa aj tak stanovili až po roku 1915, takže sme boli skoro dokonalí.) Starí Slováci, starí liehovari?

6fotiek v galériiZdroj: nestville.sk

Na tradíciu liehovarníctva nadviazala naša spoločnosť Nestville Distillery výrobou whisky Nestville. Prvá slovenská whisky Nestville vznikla síce až v v roku 2009, to však neznamená, že by nebola kvalitná – o tom svedčí, koniec koncov, aj množstvo získaných ocenení.

Chcete sa o slovenskej či zahraničnej whisky dozvedieť viac? Navštívte Nestville Park v Hniezdnom. Je to miesto, kde sa prostredníctvom mnohých expozícií dozviete azda všetko o svete whisky, histórii liehovarníctva a na vlastné oči uvidíte aj proces výroby. Dovtedy na zdravie!

6fotiek v galériiZdroj: nestville.sk
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.