Nobelovu cenu za chémiu získali traja vedci za vývoj lítium-iónových batérií

Američan John Goodenough, ktorý zdokonalil lítiové batérie, sa stal vo veku 97 rokov najstarším držiteľom Nobelovej ceny v histórii.

09.10.2019 08:22
Nobelova cena Foto:
Nobelove ceny udeľujú od roku 1901 za základe testamentu vynálezcu Alfreda Nobela.
debata (5)

Stanley Whittingham na začiatku 70. rokov minulého storočia zostrojil prvú funkčnú lítiovú batériu. John Goodenough ju zdokonalil a zdvojnásobil jej potenciál. Akira Jošino v nej nahradil čisté lítium lítiovými iónmi, ktoré sú bezpečnejšie. To umožnilo jej masové rozšírenie.

Vlani túto cenu dostali Američania Frances Arnoldová a George Pearson Smith a Brit Gregory Winter za výskum bielkovín.

Doteraz najmladším laureátom Nobelovej ceny za chémiu je Frédéric Joliot, ktorý cenu získal v roku 1935 vo veku 35 rokov.

V rokoch 1901 až 2018 bola Nobelova cena za chémiu udelená 110-násobne 180 vedcom, pričom jediný z nich – britský biochemik Frederick Sanger – ju dostal dvakrát, v roku 1958 a 1980. Medzi držiteľmi tejto ceny je aj český fyzikálny chemik Jaroslav Heyrovský, ktorý ju dostal v roku 1959 za objav a rozpracovanie analytickej polarografickej metódy.

Celkovo 63-krát cenu udelili len jednému vedcovi. Nobelovu cenu za chémiu doposiaľ získalo päť žien.

Ocenenie dotované deviatimi miliónmi švédskych korún bude tento týždeň oznámené tiež za literatúru a mier. Budúci pondelok bude vyhlásená Nobelova cena za ekonómiu.

V pondelok sa už verejnosť dozvedela mená nových držiteľov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo lekárstvo: Američania William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe ju dostali za objav molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupnú hladinu kyslíka a prispôsobujú sa tomu.

V utorok boli oznámení laureáti Nobelovej ceny za fyziku Američan kanadského pôvodu James Peebles a Švajčiari Michel Mayor a Didier Queloz za príspevok k pochopeniu evolúcie vesmíru.

Oficiálne budú ocenenia ich novým nositeľom odovzdané 10. decembra, v deň výročia úmrtia zakladateľa ceny a vynálezca dynamitu Alfreda Nobela. Slávnostný akt sa ako každý rok odohrá v Štokholme; výnimkou je cena za mier, ktorá je tradične odovzdávaná v Osle.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Švédsko #Nobelova cena za chémiu