Lekári upozorňujú na dôležitosť urologického vyšetrenia u mužov

NETKY.SK • 22 September 2019, 08:48 • 2 min
Lekári upozorňujú na dôležitosť urologického vyšetrenia u mužov

BRATISLAVA - Väčšina mužov sa nezaujíma o urologické ochorenia, nehovorí o nich a dôležité informácie ignoruje. Môžu im pritom ochrániť nielen zdravie ale dokonca aj život, upozorňujú lekári. Na dôležitosť týchto informácií a prevencie poukazuje Európsky urologický týždeň, ku ktorému sa pridala aj Slovenská urologická spoločnosť. Ten potrvá od 23. do 27. septembra.

slovakia

left justify in out

Podľa dát Slovenskej urologickej spoločnosti trpí rakovinou prostaty takmer 9 000 Slovákov, pričom ročne ich pribudne 2 000. Odborníci však upozorňujú, že reálne číslo je vyššie, pretože muži ignorujú príznaky problémov a prevenciu. Ročne na toto ochorenie zomrie 600 mužov. “Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje v celej Európe. U nás je ale situácia horšia, pretože vysoké percento pacientov zachytíme až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky," vysvetlil vedecký sekretár Slovenskej urologickej spoločnosti Boris Kollárik.


obrazok


Údaje zozbierané Európskou urologickou asociáciou v piatich európskych krajinách poukazujú na slabú znalosť verejnosti o tejto problematike a dali by sa považovať za širší trend. Iba každý štvrtý respondent v prieskume správne identifikoval, kde sa prostata nachádza, pričom správne odpovedalo viac žien ako mužov. To, že prostatu majú aj ženy, uviedlo dokonca 54 percent respondentov. Slabé sú aj znalosti v prípade rakoviny semenníkov. Až 70 percent opýtaných mužov si neverilo pri rozoznávaní symptómov. Oveľa viac boli sebaistí pri určovaní príznakov rakoviny prsníkov. Čo robí urológ nevedelo uviesť 40 percent respondentov a 10 percent o ňom dokonca nikdy nepočulo.

"Nechceme sa iba prizerať, ako si Slováci kazia zdravie a životy vlastnou nevedomosťou," vyhlásil predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík s tým, že okrem Európskeho urologického týždňa sa spoločnosť v novembri zapojí aj do kampane Movember. Jej cieľom je upozorniť na rakovinu prostaty. Muži si v rámci Movembra fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach, čím podporujú boj proti tomuto onkologickému ochoreniu. Minulý rok sa do kampane zapojili aj slovenskí hokejisti a tento rok sa k nej pridajú aj ďalší športovci, ktorí budú mužov vyzývať, aby absolvovali preventívnu prehliadku u urológa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies