Výber týždňa @maléPODNIKANIE.sk: 38-40/19

Pozrite si náš výber toho „naj” (nielen) v slovenskom malom podnikaní za uplynulé týždne..

#podnikateľsképrostredie

V ostatnom čase sa nám tu nakopili dobré správy z podnikateľského prostredia. Neboli by sme na Slovensku, keby sa to nezaobišlo bez chaosu a negatívnych dopadov niekde inde, ale podnikatelia sa môžu tešiť. Takže..

1. Od roku 2020 vznikne nová kategória, tzv. mikrodaňovník. Takíto podnikatelia (vrátane živnostníkov) s ročnými príjmami do cca 50 000 eur budú odpisovať výhodnejšie a budú mať väčšiu voľnosť pri daňovej strate (aktuality.sk).

2. Rovnakej cieľovej skupine a to dokonca s ročným obratom do 100 000 eur klesne sadzba dane z príjmu z 21 na 15 percent (SME).

3. Za dobrú správu tiež treba považovať zníženie DPH pre vybrané potraviny (z kategórie mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny ale aj pečiva) na 10 percent (teraz.sk).

4. No a namietať nebudeme ani proti zvýšeniu čistých príjmov prostredníctvom nezdaniteľného minima, ktoré sa, okrem zamestnancov, týka aj živnostníkov (SME).

Aj táto správa by mala byť potešiteľná, keby, opäť typicky slovensky, neboli opatrenia prijaté nekoncepčne a bez odbornej diskusie. Od roku 2022 sa totiž u nás budú zálohovať plechovky a plastové fľaše (aktuality.sk).

Infografika portálu podnikajte.sk o byrokracii pri zamestnávaní na Slovensku je už z iného súdka. Veľmi jasne poukazuje na nedostatky nášho podnikateľského prostredia v tejto (tak pre podnikateľov ako aj pre štát) životne dôležitej oblasti. Viac než 1 500 strán a 20 rôznych zákonov..

Maďari skupujú slovenské firmy, tvrdí analýza poradenskej spoločnosti Bisnode. Hm, v článku mi chýba hlbšie zamyslenie sa nad tým, prečo tak činia. Až mi to pripomína jednu skladbu od jednej nemenovanej punkovej kapely..

#ľudiaapríbehy

Profesor Pavel Alexy z Katedry chemickej a potravinárskej technológie STU vynašiel nonoilen, bioplast, z ktorého chce Curaprox vyrábať zubné kefky (STARTITUP).

Bratislavčan František Masarovič rozbehol v Japonsku úspešný biznis s luxusnými kabelkami z druhej ruky (Forbes).

Pixel Federation zarobí za jednu hru 2 milióny eur mesačne (STARTITUP).

Značka Toyeto vznikla ako rebrand siete predajní Vnímavé hračky. Dnes chystá expanziu pod vedením iba 24-ročného Dominika Rusňáka (STARTITUP).


Erik Kubička
7. 10. 2019

Foto: toyeto.sk