Nobelova cena za fyziku za výskum vesmíru!

Kanadsko-americký kozmológ James Peebles a švajčiarski astronómovia Michel Mayor a Didier Queloz dnes získali Nobelovu cenu za fyziku za výskum, vďaka ktorému sa zmenil náš pohľad na vesmír.

James Peebles


James Peebles vo veku 84 rokov získal polovicu Nobelovej ceny „za teoretické objavy, ktoré prispeli k nášmu pochopeniu toho, ako sa vesmír vyvíjal po Veľkom tresku,“ uviedol na tlačovej konferencii profesor Goran Hansson, generálny tajomník Royal Swedish Academy of Sciences .

Peebles staval na diele Alberta Einsteina o pôvode vesmíru a za jeho hlavný prínos môžeme považovať, že k pomerne vágnym predstavám o skorom vesmíre pridal jasné predpovede, ktoré ho prepojili s vesmírom, ktorý pozorujeme dnes – čím túto oblasť fyziky postavil na pevné nohy.

Jeho práca ukázala, že veci, o ktorých vieme – hviezdy, planéty a či my sami – tvoria iba 5%, zatiaľ čo zvyšných 95% tvorí „neznáma temná hmota a temná energia“.

Michel Mayor a Didier Queloz


Mayor a Queloz si odniesli druhú polovicu za ich objav exoplanét z októbra 1995 – sú to planéty mimo našej Slnečnej sústavy, ktoré krúžia okolo inej hviezdy, než je naše Slnko.
Ich objavy navždy zmenili naše predstavy o svete,“ uviedla porota, „.. a stále sa objavujú nepoznané nové svety.

Mayor (aktuálne 77 rokov) bol profesorom na Ženevskej univerzite a Queloz (aktuálne 53 rokov) bol jeho doktorandom, keď sa im podaril objav, ktorý začal revolúciu v astronómii a odvtedy sa v našej domácej galaxii našlo viac ako 4 000 exoplanét.

To, čo sme zistili pred 25 rokmi, bolo iba špičkou ľadovca,“ uviedol pre agentúru AFP Queloz.

Správa o cene bola pre Queloza šokom, hoci iní špekulovali, že ich objav jej bol viac než hodný.
Keď sme exoplanéty objavili, veľmi veľa ľudí hovorilo, že to bude objav na zisk Nobelovej ceny. Už 25 rokov to ľudia stále dookola opakovali a tak som si povedal, že to nakoniec asi teda Nobelovu cenu nezíska, “ povedal.

Nobelova cena


Nobelovu cenu tvorí zlatá medaila, diplom a suma deväť miliónov švédskych korún (približne 833 000 EUR).

Trio výhercov dostane cenu od kráľa Karola XVI. Gustava na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme 10. decembra 2019, pri príležitosti výročia úmrtia vedca Alfreda Nobela, ktorý ceny vytvoril vo svojej poslednej vôli.



Zdroj:
https://phys.org/news/2019-10-nobel-prize-physics-awarded-scientists.amp?__twitter_impression=true