Pestovanie bazalky

Pestovanie bazalky
zdroj: gettyimages.com

Boli ste už niekedy na dovolenke v Stredomorí? Nezameniteľná vôňa a chuť byliniek sprevádzala každý váš krok, každý kulinársky zážitok. Vyčarujte atmosféru prímorskej kuchyne aj vo vlastnom príbytku a začnite pestovať napr. bazalku. Len raz pridáte čerstvé listy do jedla a už sa jej nikdy nevzdáte.

...

Zázračná bazalka

K najobľúbenejším odrodám patrí bazalka veľkolistá. Listy môžu mať až 40 cm. Ak chcete pestovať zo semienok, vonkajšia teplota by už nemala klesať pod 18 stupňov a, samozrejme, nesmie mrznúť. Na chlad a mráz je bazalka nesmierne citlivá. Obľubuje slnečné stanovište, kyprú a na živiny bohatú pôdu. Samozrejmosťou je aj pravidelné polievanie, pôdu ale nepremočte. Jednoduchšou cestou je pestovanie z priesad, ktoré si dopestujete aj v skleníku alebo v interiéri. Bazalka je teplomilná rastlinka.

Zber
Prvú úrodu môžete zbierať hneď, ako majú listy približne 15 cm. Listy netrhajte, odrežte ich alebo odstrihnite. Najlepším obdobím na zber je skoré ráno, keď z rastliniek zmizne ranná rosa. Najlepšie chutí čerstvá, pokojne ju však aj zamrazte. Ak je úroda bohatá, spotrebovať všetku bazalku bude nemožné. Vyskúšajte sušenie. Vytvorte si z bazalkových listov kytičky, ktoré zavesíte v tmavej miestnosti. Miestnosť musí byť dokonale vetraná.

Bazalka v kvetináči
zdroj: gettyimages.com

Škodce
Najčastejšie spozorujete slimáky, vošky, ale aj chrústovca japonského. Prevenciou je pravidelná starostlivosť. Samozrejmosťou by malo byť odstraňovanie nečistôt a odumretých častí samotných rastlín, ako aj pletie buriny. Keďže bazalku konzumujete, zabudnite na chémiu. Zvoľte prírodné zbrane, napr. hmyz, ktorý škodce zničí.

Bazalka v kuchyni
Talianska či japonská kuchyňa bez bazalky? Nepredstaviteľné. Okrem iného je bazalka základnou zložkou pesta, ale aj polievok, omáčok, šalátov či nátierok. Odporúčame vám jej postupný výsev. Saďte si bazalku priebežne počas celého leta a budete mať stálu zásobu tejto úžasnej bylinky.

Pozrite si záhradné ručné náradie v týchto e-shopoch:

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: