Komentáre a názory 08. október 2019

Pozri, kto o Jankovskej ako o čiernej ovci hovorí

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Peter Pellegrini rýchlo zabudol, kto z Moniky Jankovskej urobil vplyvnú ženu.
Peter Pellegrini rýchlo zabudol, kto z Moniky Jankovskej urobil vplyvnú ženu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Pozri, kto o Jankovskej ako o čiernej ovci hovorí
Foto: TASR/Roman Hanc

Premiér Peter Pellegrini sa cez víkend v Slovenskom rozhlase vyjadril k zverejneným informáciám o komunikácii medzi Mariánom Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Toho času sudkyňou, ktorá pravosť týchto materiálov popiera.

Boli to kúzelné vyjadrenia. Premiér sa obul do justície a kritizoval ju za to, že si nedokáže urobiť poriadok vo vlastných radoch.

„V prípade takýchto podozrení by možno bolo namieste, aby sudcovia, ktorých sa takéto veci týkajú, pokiaľ sa neočistí ich meno, sa dobrovoľne načas vzdali výkonu mandátu sudcu, respektíve si pozastavili činnosť bez toho, aby čakali, kým to urobí nejaké disciplinárne konanie,“ povedal premiér v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa Moniky Jankovskej.

Sudcovia by podľa neho mali byť schopní vypudiť zo svojich radov „čierne ovce“ a netolerovať ich. „Cesta je, aby mnohí z nich prišli o svoj talár a boli tak výstrahou pre ostatných, aby si každý robil svoju robotu poriadne, za čo je platený,“ pokračoval premiér.

Niežeby schopnosť našej justície vyrovnať sa s čiernymi ovcami v talároch nebol veľký problém. Samozrejme, že je. Súdnictvo je pomerne uzavretý systém, v ktorom funguje silná stavovská solidarita. Súdna samospráva, ktorá mala posilniť jeho nezávislosť, niektoré systémové negatíva ešte viac zakonzervovala a existujúce korekčné mechanizmy boli často zneužívané práve proti sudcom, ktorí pomery kritizovali. Stačí si spomenúť na časy, keď prvou hlavou slovenskej justície bol Štefan Harabin, a disciplinárne konania proti sudcom, ktorí boli voči nemu kritickí.

Lenže, keď o očiste justície – špeciálne pri kauze Jankovská – hovorí jeden z lídrov Smeru, tak to naozaj znie absurdne. Je to čistá kamufláž a únik od podstaty problému.

Jankovskej akcie išli prudko hore najmä vďaka jej politickej pozícii, prostredníctvom ktorej mohla veci ovplyvňovať na oveľa väčšom ihrisku.Zdieľať

Pre ľudí ako Marián Kočner mohla byť Jankovská, samozrejme, zaujímavá aj ako sudkyňa na krajskom súde. Ale jej akcie išli prudko hore najmä vďaka jej politickej pozícii, prostredníctvom ktorej mohla veci ovplyvňovať na oveľa väčšom ihrisku. Takúto pozíciu mala Jankovská vďaka strane Smer.

Rozhodnutím tejto strany sa Jankovská po voľbách v roku 2012 stala štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Rezort vtedy riadil nestraník Tomáš Borec a o Jankovskej sa už v tých časoch hovorilo ako o šedej eminencii ministerstva. V roku 2016 kandidovala za Smer do parlamentu a po voľbách sa opäť stala štátnou tajomníčkou. Poslanec Smeru Róbert Madej ju navrhol do Súdnej rady a Robert Fico jej nomináciu presadzoval tak vehementne, že ministerka Lucia Žitňanská musela kvôli tomu pohroziť demisiou.

Keď sa v roku 2018 objavili obvinenia jedného z bývalých majiteľov trenčianskeho baru Fatima Ondreja Janíčka, že Jankovská ako sudkyňa vzala úplatok, politici Smeru ju bránili. Aj s argumentom, že ide o útok na ich stranu.

Potom sa v lete tohto roku objavili informácie z Kočnerovej Threemy a prišla policajná razia, pri ktorej Jankovskej zabavili mobil. Policajný záujem o štátnu tajomníčku v rámci vyšetrovania podozrení z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa bola vážna vec. Smer ju však neodvolal a Pellegrini vyhlasoval, že musia konať rozvážne a na základe dôkazov.

Jankovská nakoniec pod tlakom odstúpila sama. Fico jej poďakoval za „kus dobrej roboty“. Podporil tiež Jankovskej líniu obrany, teda argument, že s Kočnerovým mobilom mohlo byť manipulované. „Veľmi vážne sa treba zamyslieť nad jej slovami, že telefón, ktorého obsah dnes zabáva celé Slovensko, bol niekoľko mesiacov v rukách človeka, ktorý s ním mohol robiť doslova, čo chcel. Falšovať, dopĺňať, vymýšľať,“ tvrdil predseda Smeru.

Čiže áno, samoregulačné mechanizmy v našej justícii naozaj nefungujú tak, ako by mali. Ale kauza Jankovská je o inom. Je o personálnej politike Smeru, vďaka ktorej sa dostali na kľúčové posty v oblasti spravodlivosti ľudia ako Monika Jankovská, Tibor Gašpar a ďalší.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia