Recept na snehovú roládu s bobuľovým ovocím ako chutná kombinácia sladkej a osviežujúco kyslej chuti

Snehová roláda s bobuľovým ovocím je ľahká ako pierko. V jemnom kréme sem tam zahryznete do bobuľky, ktorá je ako malý granát plný šťavnatosti a chuti. Na prípravu tohto koláčika odporúčame najmä ríbezle – biele, červené i čierne. Ich kyslosť skvelo vyváži všetky chute.

Ingrediencie na približne 8 porcií

Snehové cesto (je trochu háklivé, preto meriame jednotlivé ingrediencie čo najpresnejšie):

  • 4 vaječné bielky (približne 130 g), izbovej teploty,
  • 1/4 čajovej lyžičky soli,
  • 1 čajová lyžička kukuričnej múky (cca 4 g),
  • 1 čajová lyžička octu alebo citrónovej šťavy (maximálne 5 ml),
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 135 g práškového cukru,
  • práškový cukor na posypanie.

Krém:

  • 230 g mascarpone, izbovej teploty,
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru,
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 200 ml šľahačkovej smotany, vychladenej,
  • 30 g horkej čokolády, maličké kúsky,
  • čerstvé bobuľové ovocie podľa chuti – ríbezle, maliny, čučoriedky, černice.

Na dekorovanie:

  • čerstvé bobuľové ovocie,
  • lístky mäty,
  • práškový cukor.

Postup

  1. Začneme prípravou snehového cesta. Rúru predhrejeme na 160°C. Plech s rozmermi približne 23 x 33 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise mixujeme bielky so soľou pokiaľ a nevytvorí pena. Potom pridáme ocot, vanilkový extrakt a kukuričný škrob.
  3. Postupne pridávame cukor a mixujeme, približne 5 minút, pokiaľ nevznikne tuhý lepivý sneh.
  4. Hotový sneh rozotrieme na plech.
  5. Pečieme 20-25 minút, pokiaľ mierne zhnedne.
  6. Papier na pečenie posypeme práškovým cukrom.
  7. Hotové cesto necháme približne 2 minúty chladnúť a potom ho preklopíme na pocukrovaný papier na pečenie.
  8. Z druhej strany cesta pomaly a opatrne odlepíme papier na pečenie (na ktorom sa piekol). Potom cesto opatrne zrolujeme a necháme úplne vychlanúť.
  9. Kým cesto chladne, pripravíme si náplň z mascarpone. Vo veľkej mise mixujeme mascarpone spolu s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Postupne pridávame čokoládu a mixujeme.
  10. V inej mise vyšľaháme mixérom šľahačku, kým netvorí tuhé špičky. Postupne ju zľahka primiešame ku krému z mascarpone.
  11. Cesto rozrolujeme a natrieme naňho väčšinu krému (trochu si odložíme, cca 140-170 g). Krém rozotrieme tak, aby sme nechali približne 1 cm okraj suché.
  12. Na krém poukladáme čerstvé bobuľové ovocie a jemne ho dlaňami zatlačíme do krému.
  13. Potom roládu zrolujeme.
  14. Na 2 hodiny ju vložíme do chladničky.
  15. Pred podávaním na vrch rolády pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame zvyšok krému a dozdobíme ho čerstvým ovocím. Dobrú chuť!

Snehová roláda s bobuľovým ovocím

Zdroj / Snehová roláda s bobuľovým ovocím: youtube

ZDIEĽAJ NA: