Skalka v záhrade môže byť v meste aj na vidieku

Farebná skalka v záhrade
zdroj: gettyimages.com

Skalka je očarujúcou súčasťou každej záhrady či pozemku. Pozemok spomíname zámerne. Skalka totiž nemusí byť situovaná výhradne v záhrade, ale aj v predzáhradke či vedľa domu. Nech už si ju založíte kdekoľvek, budete musieť dodržať isté pravidlá. Poďte sa s nami inšpirovať, aké.

...

Nebojte sa prostredia, skalka vynikne všade

Založeniu skalky predchádza pripravenie podkladu. Máte v záhrade vyvýšené plochy? V takom prípade ste získali veľkú výhodu, pretože v opačnom prípade si budete musieť vyvýšeniny vytvoriť svojpomocne. Pôda v skalke by mala byť dokonale čistá a odburinená. Na pôdu aplikujte fóliu a následne drenážnu vrstvu, zloženú z rovnakého typu kameňa, aký bude dominovať aj v skalke. Keď pôda uľahne, začíname klásť kamene.

Miesto
Zakladanie skalky je možné počas celého roka. Vyberte pre ňu východné, prípadne severovýchodné stanovište. Horúce slnečné lúče skalničkám neprospievajú. Rastlinky je vhodné vysádzať na jar. Pri výbere stanovišťa prihliadajte aj na to, kde máte v záhrade situované záhradné posedenie, altánok, bazén či jazierko. Skalku nechajte vyniknúť, nezatlačte ju do úzadia.

Kamene
Kamene budú tvoriť približne polovicu priestoru celej skalky. Ich výber rozhodne nepodceňte. Siahnite po jednom, maximálne dvoch druhoch, ktoré budú korešpondovať aj s typom rastlín. K obľúbeným kameňom patrí žula, rula, vápenec, andezit, dolomit a  mnohé iné.

Kamene a ich rozloženie
Nikdy ich neukladáme v rade, ale tak, aby pôsobili čo najprirodzenejšie. Kameň by mal ležať prevažnou časťou v pôde, dobre ho upevníte, aby nedošlo k jeho podmytiu a následnému uvoľneniu. Menšie kamienky striedajte s väčšími, nechávajte priestor na zasadenie skalničiek. Rozľahlejšie plochy zasa vyplnia kríky, nízke dreviny či bujne rastúce trávy. Z plochých kameňov si vyskladajte napr. cestičky, po ktorých sa budete naprieč skalkou pohybovať.

Pozornosť si zaslúži aj výber jednotlivých druhov rastlín. Ideálnou kombináciou budú trvalky s letničkami. Zabezpečíte si tak zakvitnutú skalku prevažnú časť roka. Kvety by mali mať rôznu výšku aj farbu, doplňte ich trávami, drobnými ihličnatými a listnatými drevinami, prípadne kríkmi. Sadenie je veľmi jednoduché. Vykopte jamku, nasypte substrát, vhodný pre konkrétnu rastlinu, umiestnite sadenicu, zahrňte a polejte. Nič viac, nič menej.

Údržba skalky
Skalka si bude vyžadovať vašu pozornosť. Samozrejmosťou by sa malo stať odstraňovanie buriny, odkvitnutých kvetov a príliš vysokých výhonkov. Polievajte len v prípade veľmi suchého a horúceho počasia. V prípade, že ste pri výsadbe použili správne substráty, ďalšie prihnojovanie už nebude nutné. Raz za čas použite viaczložkové hnojivo.

Pozrite si fotogalériu k článku TU

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: