Dobré noviny
Nobelovu cenu za medicínu dostali traja vedci. Za toto ju získali
TASR
TASR

Nobelovu cenu za medicínu dostali traja vedci. Za toto ju získali

Gregg L. Semenza (vľavo), Peter J. Ratcliffe (uprostred) a William G. Kaelin
Gregg L. Semenza (vľavo), Peter J. Ratcliffe (uprostred) a William G. Kaelin — Foto: TASR/AP

Mená laureátov oznámil v Štokholme Karolínsky inštitút, informovala tlačová agentúra DPA.

Štokholm 7. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019 získali v pondelok Gregg L. Semenza z Univerzity Johna Hopkinsa (USA), Peter J. Ratcliffe z Oxfordskej univerzity (Británia) a William G. Kaelin z Harvardovej univerzity (USA) za výskum molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupnú hladinu kyslíka a reagujú na ňu.

Tohtoroční laureáti sa vo svojej práci venovali lepšiemu pochopeniu mechanizmu, akým bunky zaznamenávajú a reagujú na dostupnosť kyslíka, čo predstavitelia inštitútu označili za „najzásadnejší adaptívny proces".

Výskum tohto tria vedcov „vytvoril priestor pre nové sľubné stratégie boja s anémiou, rakovinou a mnohými inými ochoreniami," uviedol inštitút. Laureáti si okrem ocenenia za svoju prácu podľa agentúry AP rozdelia aj finančnú odmenu v hodnote deväť miliónov švédskych korún (takmer 828 000 eur).

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

Už ste čítali?