Medzi predávajúcimi bol pritom aj štátny Slovenský rastový kapitálový fond, ktorý nedávno zmenil meno na Eterus Capital. Menší balík akcií v Sygicu si síce ponechal, no gro svojich podielov v tejto firme predal. Aké náhrady má fond vo svojom portfóliu namiesto Sygicu TRENDU osvetlil jeho dlhoročný správca - česko-slovenská investičná skupina Wood & Company.

Fond, ktorý má prioritne podporovať rast menších no perspektívnych domácich podnikov, v posledných mesiacoch vstúpil hneď do dvoch nových slovenských firiem. Obe sú pritom rovnako ako Sygic zo softvérovej oblasti. Správca fondu verí, že postupne môžu byť obdobne úspešné ako Sygic.

Stiahli sa po slušnom zhodnotení

Tvorca navigácií pritom za ostatných päť rokov vždy zarobil od zhruba tri a pol až do päť a pol milióna eur ročne. Na čistý zisk tak dokázal premieňať približne každé štvrté utŕžené euro.

Eterus, ktorý vznikol ešte z prostriedkov predvstupových fondov EÚ, do Sygicu vstúpil už v roku 2011. Tohtoročný odpredaj väčšej častí svojich akcií Eurowagu si správca fondu pritom pochvaľuje. „Kapitál vložený do Sygicu sme transakciou s Eurowagom zhodnotili veľmi dobre a sme spokojní,“ hovorí riaditeľ investičného bankovníctva Wood & Company Boris Kostík, ktorý má vo svojej skupine na starosti práve aj správu štátneho fondu Eterus Capital. Výšku zhodnotenia už ale nekonkretizuje.

B. Kostík zároveň hovorí, že v súčasnosti sa už fond sústreďuje na dobrý rozbeh ďalších dvoch svojich najnovších investícií. B. Kostík konkretizuje, že Eterus je už po novom aj spoluvlastníkom

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa