Francis Fukuyama: Identita

Pred piatimi rokmi napísal, že americké inštitúcie upadajú, pretože ich stále viac ovládajú silné záujmové skupiny.

07.10.2019 05:00
debata
Francis Fukuyama: Identita

O dva roky sa jeho predpoveď vyplnila, keď sa k moci dostali viacerí politickí outsideri, ktorých ekonomický nacionalizmus a autoritárske sklony ohrozujú celý svetový poriadok. Nacionalistickí populisti vsadili na charizmatické prepojenie s „ľudom“. Pracujú s úzkym chápaním identity, čo ľudí ženie do uzavretých skupín, ktoré vylučujú všetkých ostatných. Univerzálne uznanie rovnosti, ktoré je základom liberálnej demokracie, stále častejšie spochybňujú užšími podobami uznania, založenými napríklad na národe, náboženstve alebo rase. Vyústilo to do vlny protiimigrantského populizmu, spolitizovaného islamu či bieleho nacionalizmu.

Americký filozof, ekonóm a spisovateľ Francis Fukuyama (1952) sa preslávil kniho Koniec dejín a posledný človek (1992). Jeho aktuálna kniha je vážnym varovaním, že ak nevytvoríme univerzálne chápanie ľudskej dôstojnosti, odsúdime sa na nepretržitý konflikt.

V anglickom origináli Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment(Farrar, Straus and Giroux 2018). Preložil Samuel Marec.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Francis Fukuyama