5 receptov na bravčové rebierka, na ktoré sa budú mnohým zbiehať slinky

Máte radi bravčové rebierka s grilovanou kukuricou, fazuľovou polievkou, alebo zemiakovým šalátom? Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov a tu je päť variácií, ktoré ste možno ešte nevyskúšali.

Cesnakovo-medové rebierka

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 1 polievková lyžica soli,
  • 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia,
  • 1 polievková lyžica mletej papriky,
  • 1 polievková lyžica mletého chili,
  • 1 kg bravčových rebierok,
  • 340 g medu,
  • 120 ml sójovej omáčky,
  • 10 strúčikov cesnaku pokrájaných nadrobno.

Postup

  1. V malej miske zmiešame soľ, čierne korenie, papriku a chili. Rebierka rovnomerne potrieme z oboch strán zmesou korenín.
  2. Do hrnca na pomalé varenie (pri nízkej teplote) pridáme med, sójovú omáčku a cesnak. V tejto zmesi namočíme rebierka, kým ňou nie sú celé pokryté. Potom ich postavíme a oprieme o boky hrnca – mäsitá časť má byť namočená do zmesi na dne a kosti majú smerovať dovnútra hrnca. Zakryjeme a varíme 4 hodiny pri vyššej teplote alebo 7-8 hodín pri nízkej teplote. Po uplynutí tohto času skontrolujeme, či je mäso mäkké a celkom uvarené.
  3. Rebierka vyberieme a nakrájame. Polejeme ich výpekom/omáčkou. Dobrú chuť!

Bravčové rebierka na kórejský spôsob

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 120 g sójovej omáčky,
  • 2 polievkové lyžice ryžového octu,
  • 2 polievkové lyžice sezamového oleja,
  • 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky,
  • 8 strúčikov cesnaku, zlisovaných,
  • 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru,
  • 150 g cibule,
  • 1,35 kg koncov bravčových rebier – mäsitejšia časť, ktorá je používaná najmä v ázijskej kuchyni a v angličtine označovaná ako baby back rebierka,
  • na omáčku: 85 g medu,
  • na ozdobu: sezamové semienka, jarná cibuľka nasekaná na malé kúsky.

Postup

  1. Všetky ingrediencie na marinádu premiešame v miske.
  2. Potom marinádu nalejeme na rebierka a necháme ich marinovať minimálne 4 hodiny.
  3. Po marinovaní poukladáme rebierka na plech na pečenie a zvyšok marinády si odložíme.
  4. Rebierka pečieme pri teplote 160°C dve a pol až tri hodiny.
  5. Zvyšok marinády nalejeme do hrnca a pridáme med. Necháme ich zovrieť a zhustnúť. Potom omáčku položíme bokom.
  6. Po upečení nalejeme omáčku – alebo presnejšie povedané glazúru – na rebierka a necháme ich ešte 5-10 minút grilovať.
  7. Potom  rebierka nakrájame a posypeme sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou. Dobrú chuť!

Pomaly pripravené rebierka s ananásom

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 polievková lyžica soli,
  • 1 čajová lyžička čierneho mletého korenia,
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule (cibule v prášku),
  • 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia,
  • 2 čajové lyžičky mletej rasce,
  • 1 čajová lyžička chilli,
  • 2 čajové lyžičky sušeného cesnaku,
  • 910 g baby back rebierok – bravčových mäsitých rebierok,
  • 565 g (1 veľká konzerva) ananásu,
  • 795 g barbecue omáčky.

Postup

  1. V malej miske zmiešame soľ, čierne korenie, sušenú cibuľu, kajenské korenie, rascu, chilli a sušený cesnak.
  2. Rebierka potrieme zmesou korenín zo všetkých strán.
  3. Šťavu z ananásového kompótu vlejeme spolu s barbecue omáčkou do hrnca na pomalé varenie a premiešame ich.
  4. Pridáme nakrájaný ananás a rebierka. Mali by byť celé ponorené v omáčke.
  5. Hrniec zavrieme a rebierka varím 4 hodiny. V polovici ich pretočíme a polejeme omáčkou s výpekom.
  6. Potom rebierka vyberieme a nakrájame. Podávame s omáčkou a ananásom. Dobrú chuť!

Obrovský sendvič s barbecue rebierkami (pre celú rodinu alebo pre priateľov)

Ingrediencie na 8 porcií:

  • 1 kus baby back bravčových rebierok (sú mäsitejšie ako bravčové rebrá s dlhšími kosťami), pre tento recept je dôležité odstrániť z nich blanu, aby bolo možné vybrať kosti,
  • 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky,
  • 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia,
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku,
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule,
  • 1 čajová lyžička rasce,
  • 1 čajová lyžička chili,
  • na glazúru: 285 g barbecue omáčky,
  • 85 g medu,
  • 1 veľký sendvičový chlieb,
  • 4 polievkové lyžice roztopeného masla,
  • 1 polievková lyžica sezamových semienok,
  • 2 veľké cibule, pokrájané a karamelizované,
  • 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého petržlenu.

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 150°C.
  2. Rebierka položíme na dlhý kus alobalu. Zmiešame mletú papriku, čierne korenie, hnedý (trstinový) cukor, soľ, sušený cesnak a sušenú cibuľu, rascu a chilli. Zmesou korenia potrieme rebierka rovnomerne na oboch stranách a snažíme sa korenie dostať úplne všade a zároveň sa vyhnúť hrudkám korenia, ktoré by mali príliš intenzívnu chuť. Potom rebierka zabalíme do alobalu a uistíme sa, že sú v ňom úplne uzavreté. Je totiž dôležité, aby výpek ostával vo vnútri, rebierka sa tak nevysušia. Ak je to potrebné, môžeme použiť viac vrstiev fólie.
  3. Rebierka pečieme tri až tri a pol hodiny, kým nie sú mäkké. Opatrne ich rozbalíme a vyberieme z nich kosti. Ak sa vyberajú ťažko, môžeme si nožom mäso trochu nadrezať. V rúre nahrejeme gril.
  4. Barbecue omáčku zmiešame s medom a potrieme nimi obe strany rebierok – pracujeme veľmi opatrne, keďže bez kostí sú rebierka veľmi mäkké.
  5. Takto potreté rebierka grilujeme približne 5 minút, kým glazúra nezačne bublinkovať a hnednúť.
  6. Sendvičový chlieb rozrežeme napoly a obe polovice z oboch strán potrieme maslom. Zvrchu ho posypeme sezamovými semienkami a pár minút ho grilujeme. Neustále ho pozorujeme, lebo semienka veľmi rýchlo zhoria.
  7. Pomocou dvoch dlhých nožov premiestnime rebierka na chlieb. Na rebierka rozložíme karamelizovanú cibuľu a petržlen. Uzavrieme ho druhou polovicou chleba a nakrájame na 5 cm široké sendviče. Dobrú chuť!

Rebierka so zeleninou

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 kg baby back bravčových rebierok,
  • 2 čajové lyžičky rasce,
  • 2 čajové lyžičky chilli,
  • 1 čajová lyžička čierneho mletého korenia,
  • 2 čajové lyžičky sušeného cesnaku,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 2 čajové lyžičky sladkej mletej papriky,
  • 285 g barbecue omáčky,
  • 3 klasy kukurice prerezané napoly,
  • 10 šparglí,
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 2 čajové lyžičky soli na zeleninu,
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia na zeleninu.

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 140°C.
  2. Rebierka položíme na plech vystlaný alobalom. Posypeme ich rascou, chilli, mletou paprikou, sušeným cesnakom, soľou a čiernym korením. Všetky korenia vmasírujeme do mäsa z oboch strán.
  3. Prikryjeme ho alobalom a pečieme 2 hodiny.
  4. Potom zvýšime teplotu na 260°C.
  5. Vyberieme rebierka z fólie, položíme ich na plech. Polejeme ich barbecue omáčkou, rovnomerne ju rozotrieme.
  6. Na jednu stranu plechu naukladáme kukuricu, na druhú stranu špargľu. Polejeme ich olivovým olejom, posypeme soľou a čiernym korením a potom na nich korenie a olej rukami rovnomerne potrieme.
  7. Pečieme ich 10 minút. Potom necháme rebierka aspoň 10 minút odležať.
  8. Narežeme rebierka a podávame ich so zeleninou. Dobrú chuť!

Bravčové rebierka päťkrát inak

Zdroj / Marinované bravčové rebierka päťkrát inak: youtube/tasty

ZDIEĽAJ NA: